Austria vrea funcția de Comisar pentru drepturile omului. Parlamentarii români pot ”plăti” veto-ul lui Nehammer
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
USR a anunțat, printr-un comunicat de presă, participarea senatorului Elena-Simona Spătaru la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, care s-a desfășurat la Paris. 

Românii au aflat, astfel, că Austria are un candidat pentru funcția de Comisar al Consiliului Europei, care va fi atribuită prin votul membrilor Adunării Parlamentare, în luna ianuarie. După veto-ul cancelarului Karl Nehammer, care a blocat admiterea României în Spațiul Schengen din interes electoral sau simpatie pentru regimul Putin, aceasta este prima ocazie în care Austria se află în poziția de a aștepta sprijinul României la un vot european.

”Elena-Simona Spătaru, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și președintă a Comisiei pentru constituționalitate a Senatului, a luat parte joi, 30 noiembrie și vineri, 1 decembrie a.c. la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului ale cărei lucrări s-au desfășurat la Biroul Consiliului Europei de la Paris.
 
Membrii comisiei au intervievat, potrivit competenței legale, cei trei candidați pentru funcția de comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului: Michael O’Flaherty (Irlanda), director al Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, Meglena Kuneva (Bulgaria), ambasadorul UE la Consiliul Europei, și Manfred Novak (Austria), profesor de drept internațional și drepturile omului la Universitatea din Viena”, se arată în comunicatul transmis presei de USR.

Potrivit regulamentului, membrii Comisiei nu au voie să facă public sau să discute despre raportul asupra celor trei delegați, pe care l-au înaintat plenului APCE. Simona Spătaru a refuzat să ne dea detalii, dar din surse DCNews am aflat că toți cei trei candidați au fost admiși, urmând ca parlamentarii să decidă, prin vot, în ianuarie, cine va fi noul Comisar pentru drepturile omului.

Comisia a stabilit un clasament, în funcție de voturile primite de fiecare dintre cei trei candidați, dar raportul comisiei are doar caracter orientativ, odată ce sunt aprobate candidaturile. Rezultatul final depinde de negocierile între diferitele grupuri politice din Adunarea Parlamentară.

Dacă Ministerul de Externe din România s-a dovedit reticent în a întreprinde acțiuni care să ”deranjeze” Austria, după gestul ostil al cancelarului Nehammer, parlamentarii și europarlamentarii români s-au activat, sub presiunea opiniei publice, deci le-ar fi imposibil de explicat de ce ar da un vot favorabil lui Nowak, indiferent de presiunile familiilor politice din care fac parte. 

Cu atât mai mult cu cât Bulgaria, cealaltă victimă a populismului austriac, are candidat propriu, în persoana fostului comisar european Meglena Kuneva. Bulgaria a continuat să facă eforturi pentru intrarea în Schengen, reușind să convingă Olanda să ridice veto-ul său. Campania vecinilor de la sud de Dunăre s-a amplificat, odată cu apropierea dead-line-ului din decembrie, chiar dacă autoritățile din România s-au resemnat și încearcă să pregătească publicul pentru un nou eșec la Consiliul JAI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel