Austria: Conservatorii cer demisia ministrului de interne de extremă dreapta
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Partidul Poporului (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) din Austria se află în divergenţe în ce priveşte continuarea guvernării până la alegerile anticipate, conservatorii cancelarului Sebastian Kurz cerând vehement demisia ministrului de interne de extremă dreapta, Herbert Kickl, transmite Reuters.

Kurz a rupt sâmbătă coaliţia cu FPOe după ce liderul acestuia, Heinz-Christian Strache, a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce se oferea să aranjeze contracte cu statul şi discuta despre cum să fie ocolită legislaţia privind finanţarea partidelor. Strache a demisionat sâmbătă din funcţia de vicecancelar, la o zi după ce presa germană a făcut publică o înregistrare cu camera ascunsă din 2017 în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus. Nu se cunoaşte deocamdată cine se află în spatele operaţiunii.

Se aşteaptă convocarea de alegeri anticipate în septembrie, însă duminică seara au izbucnit noi divergenţe legate de continuarea colaborării la guvernare până la noile alegeri, sporind deruta cu doar câteva zile înainte de scrutinul pentru Parlamentul European.

'Mă aştept ca cancelarul să-i sugereze preşedintelui ca ministrul de interne să fie demis din guvern', a declarat ministrul afacerilor europene, Gernot Bluemel, un aliat apropiat al lui Kurz, la televiziunea publică ORF duminică seara. Bluemel a explicat că ministrul Herbert Kickl era preşedinte al FPOe atunci când a fost făcută înregistrarea, motiv pentru care nu ar trebui să i se permită să rămână într-o funcţie din care ar superviza ancheta în acest caz. Strache s-a apărat vorbind despre 'un asasinat politic cu ţintă' şi a afirmat că nu s-a făcut niciun fel de transferuri de fonduri.

Responsabili ai FPOe au declarat că miniştrii acestui partid vor demisiona în bloc dacă Herbert Kickl, un 'dur' al acestei formaţiuni şi una dinte figurile sale cele mai cunoscute, va fi obligat să plece din guvern. 'Este ceva ce nu pot accepta', a scris noul lider al FPOe, Norbert Hofer, pe Facebook duminică, menţionând că a refuzat deja o ofertă anterioară a lui Kurz de a menţine coaliţia în funcţiune fără Kickl. Bluemel a afirmat că această versiune a evenimentelor este 'absurdă'. Herbert Kickl a fost cel mai controversat ministru din guvernul Kurz, nu în ultimul rând din cauza unui raid controversat al poliţiei, în timpul mandatului său, la sediul Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei şi Contraterorism (BVT, serviciul de informaţii), aflat în subordinea ministrului. Opoziţia l-a acuzat de Kickl de tentativă de epurare în rândurile BVT. Până la alegerile din 2017, Ministerul de Interne a fost condus de partidul conservator al lui Kurz timp de aproape două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel