Urmărește emisiunea live
Austria, AVERTISMENT: Urmează un "Blackout", o pană de curent catastrofală la nivel european. Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu de 14 zile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Youtube Österreichs Bundesheer
Foto: Youtube Österreichs Bundesheer
Austria atrage atenția asupra unui Blackout de proporții la nivel european.

Viena atrage atenția asupra unui risc, neglijat la București, și-și informează populația asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică.

"Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat", avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.

În acest context, forțele armate din Austria desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.

Autoritățile din Austria nu-și pun problema dacă va fi acest "Blackout", ci când se va întâmpla. 

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează diepresse.com.

Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“! 

Potrivit recomandărilor experților militari austrieci, este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleași surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.

Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă, citează b1.ro

Ce să ai mereu lângă tine, în cazul unei pene de curent

Va fi "ca o campare între patru pereți", spun austriecii.

Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at despre obiectele pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem la îndemână.

"Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon.

Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar".

- Radio cu baterii (radio auto!)
- Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
- Lumânari, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
- Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
- Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (paște, orez, conserve...)
- Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
- Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar
- Aragaz, grătar, pastă de combustibil
- Încasați în bancnote și monede mici
- Saci de dormit, pături, haine calde
- Jocuri, blocuri, pixuri
- Mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin. 

Ce ar trebui să faci imediat?

Împreună cu familia și prietenii, gândiți-vă ce probleme apar și ce posibile soluții pot fi pregătite încă de acum.

- Asigură stocuri pentru 2 săptămâni

- Completați trusa de prim ajutor

- Stabiliți un punct de întâlnire unde să vă întâlniți atunci când telefoanele nu vor mai funcționa (de exemplu, cu copiii care sunt la școală sau în altă parte departe de casă)

Ministrul austriac de Interne spune că: "Planurile noastre prevăd că poliția va putea rezista timp de 72 de ore și va putea garanta operațiuni de urgență încă patru zile".

Se pregătesc în 100 de cazărmi așa-zise "insule de siguranță", care să permită armatei să funcționeze și să comunice autarhic în blackout. Se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal.

Pentru a sensibiliza populația, televiziunea austriacă de stat ORF va difuza în curând un serial denumit ”Totul în beznă“. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel