Data publicării:

Australia, avertisment pentru Israel în conflictul din Gaza: Dacă nu-și schimbă abordarea, va continua să piardă sprijinul

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @nuraghies
FOTO: Freepik @nuraghies
Australia se alătură altor state care cer reglementarea crizei umanitare din Gaza, unde de la începutul conflictului, în urma raidurilor israeliene, au murit peste 31.000 de palestinieni.

Penny Wong, ministrul de Externe al Australiei, a afirmat că premierul Benjamin Netanyahu subminează Israelul prin modul în care a abordat războiul din Gaza, mai mult, a îndemnat Israelul să schimbe abordarea pentru a nu-și pierde sprijinul pe plan internațional, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Remarcile lui Wong vin după ce săptămâna trecută președintele SUA a spus că Netanyahu ”mai mult afectează decât ajută Israelul” purtând un război într-un mod contrar valorilor țării.

Întrebat în legătură cu aceste comentarii, Wong s-a declarat de acord și a adăugat că susținerea internațională pentru Israelul va continua să se diminueze dacă statul evreu nu ia măsuri pentru reglementarea ”catastrofei umanitare” din Gaza.

”7 octombrie a fost un atac terorist și lumea a fost pe bună dreptate solidară cu Israelul în acel moment”, a spus Wong în marja unui summit de afaceri desfășurat marți la Sydney.

”Cred că lumea este îngrozită de situația actuală... și aș spune că, dacă Israelul nu-și schimbă abordarea, va continua să piardă sprijin”, a subliniat ministrul.

Australia, alături de alte țări care cer reglementarea crizei umanitare din Gaza

Prin comentariile sale referitoare la Israel, Penny Wong se alătură corului tot mai mare de voci - inclusiv din rândul aliaților fermi ai statului evreu - care îi cer acestuia să reglementeze criza umanitară din Gaza, în contextul planurilor israeliene de a lansa o ofensivă asupra orașului Rafah din sudul teritoriului.

Canada, Australia și Noua Zeelandă au făcut apel luna trecută într-o declarație comună la un armistițiu umanitar imediat.

Luni, secretarul general al ONU Antonio Guterres a pledat pentru încetarea focului și a subliniat că ofensiva care amenință Rafah i-ar putea arunca pe locuitorii din Gaza ”și mai adânc în iad”.

Israelul a afirmat că nu va pune capăt războiului său până nu va eradica organizația militantă Hamas, mai amintește Reuters.

Peste 31.000 de palestineini, morți în urma răspunsului Israelului

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul lansat pe 7 octombrie asupra Israelului de militanți ai mișcării palestiniene islamiste Hamas, soldat cu circa 1200 de morți și 253 de ostatici, potrivit bilanțului autorităților israeliene.

Raidurile aeriene și terestre declanșate în răspuns de Israel în Gaza s-au soldat până acum cu moartea a 31.000 de palestinieni, afirmă oficiali din Gaza.

Conflictul a determinat de asemenea refugierea celei mai mari părți din populația de 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza, iar ONU estimează că un sfert din populația teritoriului riscă să moară de foame.

Citește și: Netanyahu nu se oprește, atacă Rafah. Premierul israelian nu ține cont de ”linia roșie” a lui Biden

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel