Data publicării:
Augustin Lazăr, declarațiile zilei după anunțul lui Toader - rezumat
Procurorul general Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de evaluare în ceea ce-l privește, a susținut luni o conferință de presă.
Manipularea opiniei publice este frecvent folosită pentru destabilizarea activităţii procurorilor, iar Ministerul Public a acţionat în permanenţă transparent, în spiritul aflării adevărului, a declarat, luni, procurorul general al României, Augustin Lazăr. Acesta a calificat perioada actuală ca fiind „una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România” şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM.
„Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută - cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (...) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr.
Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, şi „apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.
Știrea inițială
Tudorel Toader a anunţat, sâmbătă, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr. Luni, ministrul Justiției a făcut noi declarații. Acesta a precizat că va face evaluarea activităţii procurorului general în maximum 30 de zile, afirmând că a luat această decizie întrucât a observat că de-a lungul timpului Ministerul Public „s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care îl are”.
„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general (...) n-a venit nici din senin, nici circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului (...) cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care îl are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. (...) Voi face evaluarea în maxim 30 de zile, voi prezenta public rezultatele. Eu n-aş spune acum că vor fi negative sau pozitive, dar ca şi în precedent voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat Tudorel Toader.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, întrebat luni dimineață dacă își va da demisia, s-a rezumat doar la a spune că va face o declarație la prânz.
Cele mai importante declarații ale lui Augustin Lazăr au fost prezentate pe dcnews.ro.
Update 1: Conferința de presă este programată pentru ora 15.00.
Update 2: A început conferința de presă.
Declarații
- O perioadă foarte sensibilă pentru justiție și statul de drept din România
- Este o declarație de presă, nu este o conferință de presă. Declarația are rolul de a stabili adevărul
- Ministerul Public are misiunea de aflare a adevărului pe bază de probe
- Consider și o chestiune de onoare să clarific toate speculațiile și interpretările false apărute abundent în spațiul public (n.r. referindu-se la protocole)
- Voi face publică corespondența cu ministrul Justiției
- Adevărul e unul singur
- Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni. Prezint documente, pe unele chiar le-am desecretizat
- Toate protocoalele au fost denunțate de părți, fiind lipsite de efecte
- Au fost denunțat prompt
- Se poate lucra și fără protocoale
- Greșeala a fost că ele au fost secretizate
- Am hotărât că e important să vedem aceste documente, să vedem care este adevărul
- A face pe cineva ignorant, a manipula pe cineva este ofensator la adresa opiniei publice inteligente
- Sâmbătă, ministrul Justiției a publicat pe Facebook două mesaje (...) Am comunicat transparent cu ministrul (...) Să luați act de răspunsul comunicat președintelui CSM în 9 mai
- O să vă pun la dispoziție un set de documente. Nu manipulează nimeni pe nimeni
- Documentul nu minte. Trebuie doar să aibă bunăvoința de a-l citi corect
(...) Al doilea protocol a fost denunțat de părțile semnatare în data de 13 martie 2017, anterior fusese denunțat de SRI. Practic, nu s-au produs efecte. Nu a fost folosit în niciun mod acest protocol
- Următorul document este al CSM (...) Cine a făcut copie pentru protocol... ultima filă care avea două pagini, dintr-o eroare, s-au lipit filele la CSM. La ministrul Justiției lipsea ultima filă (...) Sâmbătă, și-a adus aminte că noi am ascuns ultima filă. Regret acest fapt. Nu e cazul
- Vă prezint o parte din corespondența avută pe tema protocoalelor cu CSM, din care rezultă modul transparent în care a fost informat Consiliul, în legătură cu toate demersurile efectuate de Ministerul Public
- În perioada din 20 până în 29 martie, toate protocoalele au fost la dispoziția CSM. Au fost invitați membrii, prin e-mail, să studieze protocoalele la biroul de profit. Toți magistrații au dreptul de a studia documente clasificate. Cu toții puteau să citească
- Precizez că, până în acest moment, niciun incident nu a fost făcut public. Dacă exista un incident, ar fi adus la cunoștință publică acest fapt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News