Data actualizării:
Data publicării:

Au evadat peste 250 de deținuți dintr-o închisoare din Nigeria în urma unor inundații devastatoare

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto cu rol ilustrativ: Video Youtube Al Jazeera English
Captură de ecran / Foto cu rol ilustrativ: Video Youtube Al Jazeera English

Mai mulți deținuți au evadat în urma unor inundații în Nigeria.

CITEȘTE ȘI: A crescut bilanțul morților în urma inundațiilor din Galați și Vaslui

Peste 250 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din nord-estul Nigeriei în urma celor mai grave inundații din ultimele două decenii, au anunțat autoritățile.

Potrivit Agenției Naționale pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență (NEMA), în statul Borno s-au înregistrat 37 de decese după ce părți din capitala acestuia, Maiduguri, au fost invadate de ape la 9 septembrie, în urma prăbușirii unui baraj. Alte 200000 de persoane au fost strămutate. Locuitorii orașului au declarat că unele zone erau încă inundate luni, când președintele Bola Tinubu le-a vizitat.

Într-o declarație făcută duminică, Abubakar Umar, un purtător de cuvânt al Serviciului Corecțional Nigerian (NCS), a declarat că oficialii au descoperit că 281 de deținuți au evadat în timp ce erau transferați la „o unitate sigură și securizată” după ce închisoarea lor a fost inundată. Șapte deținuți au fost capturați, în timp ce alți 274 rămân în libertate.

„Inundația a dărâmat zidurile facilităților corecționale, inclusiv centrul de detenție de securitate medie Maiduguri, precum și cartierele personalului din oraș”, a declarat Abubakar.

NCS a început căutarea deținuților dispăruți în colaborare cu alte agenții de securitate, a adăugat el.

Potrivit rapoartelor locale, reptile, lei și alte animale sălbatice de la grădina zoologică Sanda Kyarimi Park din oraș au fost aduse în cartiere rezidențiale de inundațiile intense de săptămâna trecută.

Adăposturi temporare

 

Persoanele strămutate de ploile torențiale trăiesc în adăposturi temporare amenajate în șase tabere din oraș. Maiduguri, locul de naștere al unei insurecții de 15 ani a grupării jihadiste Boko Haram, a găzduit cândva tabere în unele dintre aceleași locații pentru persoanele strămutate intern, însă autoritățile statului, dornice să readucă oamenii în zonele rurale, au început să le închidă în ultimii trei ani. Materialele de ajutor au venit din partea Guvernului federal și a Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), până la 31,8 milioane de nigerieni sunt deja expuși riscului de insecuritate alimentară acută. Lucrătorii umanitari spun că lucrurile s-ar putea înrăutăți în următoarele săptămâni, în special în nordul Nigeriei, care se află în centrul crizei meteorologice extreme. Există, de asemenea, temeri cu privire la o posibilă epidemie de holeră în taberele aglomerate.

„Zona se află acum în stare de alertă maximă pentru focare de boli, inclusiv holeră, malarie și febră tifoidă, precum și boli zoonotice și ale animalelor”, a afirmat FAO într-o declarație.

În aprilie, Agenția de servicii hidrologice din Nigeria a lansat Perspectiva anuală privind inundațiile din 2024, avertizând cu privire la inundații în majoritatea celor 36 de state din Nigeria. Dar ploile au depășit media anuală, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se accentuează în întreaga lume.

Până în prezent, 29 de state au fost afectate. Reprezentanții FAO spun că 1,3 milioane de hectare de teren la nivel național au fost inundate până la 10 septembrie. Aproximativ jumătate dintre acestea erau terenuri cultivate.

„Gravitatea acestei inundații a depășit cu mult estimările noastre”, a declarat Kashim Shettima, vicepreședinte și fost guvernator al statului Maiduguri, în timpul vizitei sale de evaluare, conform The Guardian.

Ruperea digurilor

 

Inundațiile din Nigeria au loc în timp ce populația din regiunea vecină din Extremul Nord al Camerunului este afectată de inundațiile din 28 august, care au dus la prăbușirea a 3700 de case după ruperea digurilor de reținere a apei.

Râul Benue, care traversează Camerun și Nigeria, găzduiește barajul Lagdo din regiunea apropiată de nord a Camerunului care, atunci când este deschis, este o sursă anuală de inundații în Nigeria. Lucrătorii umanitari din cadrul FAO afirmă că state precum Adamawa, vecin cu Borno, sunt „în pericol iminent” din cauza unei descărcări așteptate a barajului.

Shettima a declarat că Guvernul este „angajat să găsească soluții durabile la această problemă recurentă”. Însă lucrătorii umanitari spun că trebuie făcute mai multe, deoarece infrastructura disponibilă este copleșită de situație.

Suwaiba Dankabo, director adjunct al organizației Action Aid Nigeria, a declarat vineri într-o conferință de presă la Abuja: „Rețelele rutiere și de transport au fost distruse, ceea ce face și mai dificilă furnizarea ajutorului atât de necesar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel