ATROCITĂȚI fără margini în Coreea de Nord
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Informații uluitoare privitoare la modul în care sunt tratați deținuții din Coreea de Nord. Iată ce pățesc aceștia.

Deținuții din Coreea de Nord sunt supuși torturii ritualice, umilințelor și agresiunilor intime, iatr sistemul de justiție îi consideră „mai decăzuți decât un animal”, potrivit primului raport care detaliază brutalitatea condițiilor de detenție preventivă din statul nord-coreean. Human Rights Watch a declarat că persoanele care sunt arestate și trimise în detenție preventivă sunt plasate în celule înghesuite, neigienice, forțate să mărturisească lucruri neadevărate și ținute fără mâncare și haine.

"Prizonierii nu sunt hrăniți, cu excepția cazului în care pot mitui gardienii pentru ca familiile lor să trimită alimente", a declarat Phil Robertson, directorul adjunct al HRW pentru Asia.

Raportul se bazează pe interviuri cu 15 femei și bărbați care au fost reținuți în țară, precum și foști oficiali cu cunoștințe despre sistemul de justiție penală. Toți cei intervievați sunt nord-coreeni care au fugit din țară după 2011, anul în care actualul său lider, Kim Jong-un, a preluat puterea.

Atrocități cumplite în închisori

Maltratarea deținuților sunt bătuți cu un băț sau loviți cu picioarele în primele etape ale detenției preventive, potrivit raportului, care este primul care oferă o relatare detaliată a abuzului regimului față de suspecții criminali. „Regulamentul spune că nu ar trebui să existe bătăi, dar avem nevoie de mărturisiri în timpul anchetei și în primele etape ale examinării preliminare”, a declarat un fost ofițer de poliție pentru HRW. „Deci, trebuie să-i lovești pentru a obține mărturisirea”.

Foștii deținuți au spus că au fost obligați să stea liniștiți pe podeaua celulei, îngenuncheați sau cu picioarele încrucișate, timp de până la 16 ore pe zi, cu pedepse variind de la lovirea mâinilor cu bastoane și cu diferite curele din piele, până la forțare să alerge în cercuri în jurul unei curți de până la 1.000 de ori pe zi.

„Pur și simplu m-au bătut 30 de minute, m-au lovit cu cizmele și m-au lovit cu pumnii peste tot”, a spus Yoon, care nu a fost urmărit penal pentru acuzațiile de spionaj, dar a petrecut cinci ani într-un lagăr de muncă pentru presupusă contrabandă.

Alți deținuți evadați au povestit atrocități de natură intimă la unitățile de detenție. Kim Sun-young, o fostă comerciantă în vârstă de 50 de ani care a fugit din Coreea de Nord în urmă cu cinci ani, a declarat că a fost violată de interogator la un centru de detenție, adăugând că un alt ofițer de poliție a agresat-o în timpul unui alt interogatoriu. Kim a spus că a fost „neputincioasă să reziste”, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel