Data publicării:

Atacurile masive ale Rusiei asupra Ucrainei: Treisprezece morți și zeci de răniți

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Rusia a lansat atacuri cu rachete și drone asupra mai multor regiuni din Ucraina, ucigând cel puțin șase persoane, au declarat oficialii ucraineni marți, la o zi după cel mai mare atac aerian al Moscovei de la începutul războiului.

Trei persoane au fost ucise când un hotel a fost „distrus complet” de o rachetă în orașul central Krivoi Rog, au raportat oficialii regionali. Alte cinci persoane au fost rănite, iar o persoană este încă dată dispărută în urma atacului, a declarat Serhiy Lysak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, care include orașul Krivoi Rog, pe Telegram.

Autoritățile locale au raportat, de asemenea, că trei persoane au fost rănite în regiunea Zaporojie, iar alte patru au fost rănite într-un atac cu rachete asupra regiunii nord-estice Harkov, în timpul nopții.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, marți, că Ucraina va riposta împotriva Rusiei pentru aceste atacuri. El a cerut aliaților să ia în considerare operațiuni comune de apărare aeriană și să furnizeze capacități de atac la distanță mare, după ce Rusia a lovit infrastructura energetică ucraineană cu peste 200 de rachete și drone luni.

În timpul atacului de marți, forțele aeriene ucrainene au doborât cinci din cele zece rachete lansate și 60 din cele 81 de drone, potrivit armatei ucrainene. Forțele aeriene au pierdut urma altor 10 drone care probabil s-au prăbușit pe teritoriul ucrainean, în timp ce una a trecut în teritoriul Belarusului.

Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au efectuat un atac cu arme de mare precizie asupra Ucrainei peste noapte. Moscova neagă că ar viza civili de la lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, deși mii de oameni au fost uciși.

Mai mulți bloggeri militari ruși au afirmat că atacurile Moscovei au fost un „act de represalii” pentru incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk din vestul Rusiei – prima acțiune de acest fel de la al Doilea Război Mondial.

În capitala Kiev, administrația militară a declarat că apărarea aeriană a doborât toate țintele care vizau orașul. Nu au fost raportate victime, iar două incendii mici provocate de resturi au fost stinse de serviciile de urgență, au declarat autoritățile locale.

Rețeaua electrică a Ucrainei, lovită în cel mai masiv atac de la începutul războiului

Luni, Rusia a lansat unul dintre cele mai ample atacuri asupra Ucrainei de la începutul conflictului, folosind peste 200 de rachete și drone într-un val devastator care a provocat moartea a șapte persoane și a lovit numeroase instalații energetice din întreaga țară.

Atacul a lăsat mai multe regiuni, inclusiv părți din Kiev, fără electricitate și apă, autoritățile locale raportând întreruperi majore. Oficialii ucraineni au precizat că principala țintă a atacului a fost infrastructura energetică și alte facilități critice.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat pe Telegram că forțele sale au reușit să doboare 102 din cele 127 de rachete lansate și 99 din cele 109 drone implicate în atac. El a descris această ofensivă combinată aeriană, terestră și maritimă drept „cea mai masivă” de până acum în timpul războiului.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a confirmat că 15 regiuni au suferit daune, iar președintele Volodimir Zelenski a subliniat gravitatea impactului asupra sectorului energetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel