
În ultimii ani, cele trei observatoare de unde gravitaționale din lume au detectat unele dintre cele mai curioase "comportamente" din Univers: fuziuni de găuri negre și coliziuni de stele neutronice.
După trei ani în care cercetările au fost întrerupte, observatoarele şi-au reluat activitatea în speranța de a descoperi mai multe "ciudăţenii în spaţiu" și, cu ajutorul unor echipamente ceva mai sensibile, să poate fi descoperite, de ce nu, și alte fenomene care nu au fost încă observate.
Deși se află încă în faza incipientă, observatorul de unde gravitaționale LIGO din SUA a detectat un eveniment candidat care a fost căutat de ceva vreme: o gaură neagră care, efectiv, devorează o stea neutronică.
Astronomii spun că există o şansă de 90% ca aceasta să fi rezultat în urma coliziunii a unei stele neutronice care a fuzionat cu o gaură neagră mai densă. Dacă se confirmă, ar fi prima detecție de acest gen. „Mi-ar plăcea să văd o fuziune dintre o stea neutronică și o gaură neagră cu un corespondent electromagnetic”, a declarat profesorul asistent dr. Barbara Patricelli.
Se așteaptă ca o astfel de fuziune să conțină o gaură neagră care "rupe" o stea neutronică înainte de a o înghiți. Procesul ar trebui să propage lumină pe mai multe lungimi de undă. Dr. Patricelli aproape că și-a îndeplinit obiectivul, dar până în prezent această potențială detectare nu a fost observată cu niciun tip de lumină, scrie IFL Science. Aceasta a fost observată doar în detectarea istorică a fuziunii a două stele neutronice, cunoscută sub numele de kilonovă, astfel că a vedea lumina de la fuziunea a două găuri negre sau a unei găuri negre și a unei stele neutronice ar fi o realizare istorică.
Prin transmiterea mai rapidă a comunicațiilor, diferitele echipe speră să ofere astronomilor mai multe ocazii de a face aceste detecții. Observarea luminii și poate chiar detectarea neutrinilor de la aceste fenomene ne-ar putea oferi informații în premieră despre aceste coliziuni din spaţiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Florin Dumitrescu, după anunțul făcut de Irina Fodor în timpul filmărilor de la Chefi la cuțite: "A căzut cerul pe mine!"
- Este sau nu momentul pentru investiţii imobiliare? Iancu Guda spune care e "casa pe care ne-o permitem"
- „Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav”. De Ziua Internaţională a Medicului, dr. Șerban Bubenek oferă sfaturi colegilor săi / video
- "Primeam aceeași mâncare. În zilele rele, iarbă". Marius Balo, mărturisiri din calvarul trăit în închisoarea din China: "Trebuia să folosim gaura pentru nevoi. Erai forțat să-i privești"
- "Imposibil ca românca să nu fi trişat". Presa internaţională se întreabă de ce Simona Halep nu acceptă rezultatele procesului de dopaj
- Atentatul de la Ankara, avertisment pentru Erdogan. Chirieac: Ar trebui să vină în Parlament, pentru a arăta că nu se lasă impresionat
- "Mori cu zile!". Mulți români din diaspora, dezamăgiți de sistemul medical din țările adoptive: "Doctorul a căutat pe Google despre ce aveam"
- Partidul blocat de justiţie la alegerile din 2024. "Interferează politicul. Manevră dubioasă..."
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de duminică, 1 octombrie 2023
- BANCUL ZILEI: Lipsa senzațiilor tari