Data publicării:
”Ăștia” din diaspora nu vor citi ”asta” din România. A fost nevoie de un titlu ca diaspora să pornească urgia
Românii din diaspora, care au trei zile la dispoziție pentru a vota, plus votul prin corespondență, își etalează, cu mare emfază, buletinul cu dovada că au mers la urne.
Și pe lângă poza cu actul de identitate, scriu mesaje de genul: "Eu, "asta" din diaspora, am fost astăzi și am votat. Cu mult drag te înștiințez că ți-am dat o mare m#ie", "#Ăștia au votat", "Veoriko, încă un vot împotriva ta și a găștii tale de mișei!! Semnat, #Ăștia" etc".
Mulți români din diaspora nu vor să treacă de nivelul unui titlu. A fost nevoie doar ca o anumită parte a presei să titreze: "Dăncilă, despre românii din diaspora: Iohannis "nu s-a întâlnit cu ăștia"" sau "Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul "ăștia" și s-a pornit urgia.
Doar că un om normal la cap s-ar fi putut întreba: dar dacă Dăncilă ne-a jignit numindu-ne ăștia, de ce niciun jurnalist, din cei zeci câți au fost la conferința de presă, care au avut sute de întrebări în total, nu i-au zis: "femeie, de ce-i faci "ăștia" pe românii din diaspora?" Nu au întrebat așa ceva pentru că și-au dat seama imediat că era o ironie la adresa lui Klaus Iohannis care, în repetate rânduri, a jignit folosind pronumele demonstrativ. Doar că, atunci când au scris știrea, s-au prefăcut că nu s-au prins pentru a da muniție de ură. De ce să strice adevărul o știre cu zeci de mii de accesări?!
Degeaba a explicat Viorica Dăncilă ce a vrut să zică. Nimeni nu mai citește explicațiile date, la două zile după episodul petrecut, care păreau a fi de-o evidență strigătoare la cer încă din momentul conferinței de presă. Am fost acolo și niciun jurnalist nu a tresărit și nici nu își dădea coate cu vecinul după s-a auzit cuvântul "ăștia" din gura Vioricăi Dăncilă.
Oricum... pare că pentru unii români din diaspora este în regulă să zici "m#ie", dar este strigător la cer să zici "ăștia".
La ce uită să dea share unii români din diaspora sunt știrile care arată că este pentru prima dată când nu există cozi, se votează organizat, fără probleme. Și asta datorită PSD-ului care a decis că românii din diaspora merită mai mult decât românii din țară și le-a dat trei zile de vot. N-am văzut nicio postare devenită virală despre cât de bine s-a putut vota în diaspora în timp ce oamenii care se află în România și lucrează duminica sunt nevoiți să meargă la urne pe grabă pentru că ei nu sunt la fel de norocoși. Asta dacă au timp de vot, desigur, pentru că mulți muncesc din zori și până în seara și aici. Dar n-avem ce face, nu toți suntem privilegiați.
Și apropo, românii din diaspora, pentru că așa a vrut Viorica Dăncilă, au avut trei zile în plus pentru a se înscrie pe site-ul votinstrainatate.ro.
Las la final și explicația Vioricăi Dăncilă despre ”ăștia”:
”Înţeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARŢINE. Din păcate, declaraţia a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanţi ai unui partid sau ai altuia, cetăţeni români din ţară sau din diaspora - toate supuse, în timp, unei încercări de împărţire şi dezbinare din partea actualului preşedinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni). Apelativul ăştia a fost folosit anterior de preşedintele Iohannis în declaraţiile publice, făcând referire la pesedişti".
Dăncilă susţine că "pesedişti sau liberali, românii din diaspora nu au fost o preocupare sau o audienţă de interes pentru actualul preşedinte, cărora nu le-a dedicat nicio vizită în afara graniţelor, nicio acţiune concretă şi niciun proiect".
"Acesta este aspectul pe care l-am sancţionat în declaraţia de aseară, lipsa de respect (exprimată inclusiv prin astfel de apelative) faţă de anumite categorii de români, care nu beneficiază de interesul şi atenţia domnului Iohannis decât în campanie. Pe mine nu m-aţi auzit vreodată folosind acest cuvânt, despre oricine aş fi vorbit. Este verificabil. NU îl am în vocabular şi NU mă reprezintă, indiferent de context sau de adresant.
Respect românii plecaţi în afara graniţelor şi acest lucru s-a văzut prin proiectele derulate de Guvernul pe care l-am condus, dar şi de măsurile luate pentru facilitarea votului de anul acesta. Regret (şi descurajez în egală măsură) orice scoatere din context a acestei declaraţii, care nu face altceva decât să distorsioneze realitatea. Am speranţa că lămuririle şi înregistrarea de mai sus sunt edificatoare. Asigur toţi românii (din interiorul şi din afara graniţelor) de respectul, aprecierea şi interesul meu de a le fi alături şi a munci pentru toţi, pentru un trai mai bun al fiecăruia, aici, la noi acasă", a mai scris Dăncilă pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News