Asistentul unui membru al Parlamentului European din Germania a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Un bărbat care lucrează pentru un important legislator german de extremă dreaptă în Parlamentul European a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru China, au declarat autoritățile marți.

Retragerea a avut loc mai puțin de 24 de ore după ce trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de spionaj pentru China într-un alt caz german separat, notează LA Times.

Suspectul a fost arestat luni în orașul Dresda din estul Germaniei, au declarat procurorii federali într-o declarație. Ei au spus că acesta lucrează pentru un legislator german în legislativul Uniunii Europene din 2019.

Naționalul german este acuzat că a lucrat pentru un serviciu de informații chinez și că ar fi transmis în repetate rânduri informații despre negocieri și decizii din Parlamentul European în ianuarie. Procurorii susțin că el a spionat și disidenții chinezi din Germania.

Procurorii nu au identificat legislatorul, dar Maximilian Krah de la partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania, care este principalul candidat al partidului său la alegerile pentru Parlamentul European la începutul lunii iunie, a declarat într-o declarație că a aflat despre arestarea angajatului Jian Guo din presă marți.

„Nu am alte informații,” a spus Krah. A adăugat că „activitatea de spionaj pentru un stat străin este o acuzație gravă” care, dacă este dovedită, ar duce la demiterea imediată a angajatului.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că acuzațiile de spionaj sunt „extrem de grave”.

„Dacă se confirmă că a existat spionaj pentru serviciile de informații chineze din interiorul Parlamentului European, atunci aceasta este o agresiune din interior asupra democrației europene,” a declarat Faeser într-o declarație.

„Oricine angajează un astfel de membru al personalului poartă și responsabilitate,” a adăugat ea. „Acest caz trebuie elucidat în mod precis. ... Toate conexiunile și antecedentele trebuie iluminate.”

Vestea arestării a venit în ziua în care trei germani suspectați de spionaj pentru China și de aranjarea transferului de informații despre tehnologie cu utilizări militare potențiale au fost arestați într-un alt caz separat.

De asemenea, luni, procurorii britanici au declarat că un fost cercetător care lucra în Parlamentul britanic și un alt bărbat au fost acuzați de spionaj pentru China.

Întrebat la Beijing despre cea mai recentă arestare din Germania, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că „rapoartele recente din Europa despre spionajul chinez sunt toate amplificate cu scopul de a murdări și suprima China.”

Beijingul îndeamnă „părțile relevante să oprească răspândirea dezinformării despre amenințarea de spionaj a Chinei și să oprească manipularea politică și denigrările malițioase împotriva Chinei”, a adăugat el.

Cu o săptămână în urmă, cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu liderii de top ai Chinei la Beijing la sfârșitul unei călătorii de trei zile în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel