Ascensiunile pe Everest, interzise de Nepal și de China
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Nepalul a urmat exemplul Chinei și a suspendat eliberarea permiselor de ascensiune pe Everest.

Nepalul a urmat exemplul Chinei și a suspendat eliberarea permiselor de ascensiune pe Everest, conform Agerpres. Decizia a venit din pricina epidemiei de Covid-19, cu câteva săptămâni înainte de debutul sezonului de escaladă.

Autoritățile de la Katmandou au suspendat ascensiunile pe toate masivele sale muntoase și nu mai eliberează vize turistice, a declarat pentru AFP ministrul nepalez al Culturii, Turismului și Aviației civile, Yogesh Bhattarai.

„Guvernul a decis să suspende toate expedițiile de primăvară și să anuleze toate permisele de ascensiune pentru moment. Decizia poate fi reconsiderată după analiza situației mondiale, în decursul lunii viitoare", a precizat acesta.

O lovitură pentru economia nepaleză

Decizia dă o grea lovitură economiei nepaleze, pentru care turismul montan este o sursă esențială de venituri. În Nepal a fost confirmat un singur caz de coronavirus până la această oră.

Cel mai înalt vârf din lume, cu o altitudine de 8.848 metri, Everestul este accesibil din China, pe versantul nordic, și din Nepal, pe versantul sudic.

China a anunțat deja săptămâna aceasta organizatorii de expediții că traseul tibetan, mai puțin frecventat, va rămâne închis în acest sezon.

Vremea oferă maxim două luni de escaladă pe an

În mod tradițional, sezonul de escaladă pe Everest se desfășoară în perioada aprilie-mai, când vremea oferă o scurtă fereastră de condiții mai puțin extreme pentru cucerirea vârfului.

Anul trecut, în timpul sezonului de vârf pe Everest, un număr record de 885 de persoane au escaladat masivul, 664 din Nepal și 241 din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel