Data publicării:

Artistul refugiat iranian care se confruntă cu deportarea după 13 ani de trăit în Bulgaria

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Mehran Davari, un artist de muzică rock care se teme de persecuție în cazul deportării din cauza implicării sale în protestele împotriva regimului din Iran, este ținut într-un centru de detenție în capitala Bulgariei.

Activiștii fac campanie pentru eliberarea refugiatului iranian și muzicianului de rock Mehran 'Stefan' Davari, care a fost reținut săptămâna trecută după ce a trăit în Bulgaria timp de ultimii 13 ani, notează Balkan Insight.

Davari a fost dus de autorități la Centrul de Detenție Sofia Busmantsi pe 11 ianuarie, iar activiștii se tem că acest lucru va duce la deportarea sa în Iran.

Davari se teme de persecuție în caz de deportare din cauza implicării sale în protestele anti-regim din 2009, după victoria la alegeri a președintelui conservator Mahmoud Ahmadinejad, când a fost reținut timp de trei săptămâni. Protestele au fost marcate de numeroase cazuri de violență din partea autorităților împotriva manifestanților.

Avocata Diana Radoslavova, fondatoarea Centrului pentru Asistență Juridică Voice în Bulgaria, a declarat pentru BIRN că, în cei 13 ani petrecuți în Bulgaria, clientul ei Davari a fost respins în repetate rânduri în obținerea statutului de protecție a refugiatului.

"Am contactat Avocatul Poporului din Bulgaria, luni, și tocmai am depus a zecea noastră solicitare de azil la Agenția de Stat pentru Refugiați, subliniind circumstanțele speciale care trebuie luate în considerare. Sperăm că va exista o reacție afirmativă din partea UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați) Bulgaria", a spus ea.

Ea a exprimat îngrijorarea cu privire la detenția lui Davari.

"Pentru o anumită perioadă de timp, nu am avut contact cu el, dar acum are un telefon fix și i se permite să primească vizitatori marți și miercuri - deja 20 de persoane au venit să îi arate susținerea", a adăugat Radoslavova.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Nova TV pe 14 ianuarie, Radoslavova a spus că imediat după detenția lui Davari, "cuvintele sale exacte au fost că dacă pășește în Iran, va fi mort - adică, cu excepția cazului în care se sinucide înainte".

Prietenii lui Davari au declarat pentru media bulgară că acesta este complet așezat în Bulgaria, a devenit fluent în limba bulgară și a folosit un nume bulgăresc, Stefan.

Davari este basistul trupei de hard rock din Sofia, Bullshit, care se pregătește în prezent pentru lansarea albumului lor de debut, precum și pentru regizarea videoclipurilor muzicale.

Peste 4.600 de oameni au semnat o petiție online pentru eliberarea lui Davari și au răspândit hashtag-ul #freemehrandavari pe rețelele sociale.

Acesta nu ar fi prima oară când Bulgaria face pași spre o extrădare contestată.

În 2022, autoritățile bulgare au fost criticate pentru inițierea predării cetățeanului rus Alexey Alchin, care a participat la protestele pro-Ucraina din orașul Varna. Alchin a fost în cele din urmă eliberat.

În 2016, Bulgaria a refuzat azilul cetățeanului turc Abdullah Buyuk, un susținător al lui Fethullah Gulen, un cleric exilat acuzat de Ankara că ar conduce o organizație teroristă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel