Armistițiul dintre Israel și Hamas a fost prelungit cu încă o zi. După prelungirea armistițiului a avut loc un atac terorist în Ierusalim
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Israelul și gruparea Hamas au decis să prelungească cu încă o zi armistițiul.

Israelul și Hamas au convenit să prelungească armistițiul temporar cu încă o zi joi, în timp ce doi bărbați înarmați au ucis trei persoane într-un schimb de focuri în Ierusalim.

Încetarea focului, care fusese deja prelungită cu două zile la începutul acestei săptămâni, urma să expire joi la ora locală 7:00, dar a fost prelungită printr-un anunț de ultim moment. Acum ar trebui să dureze până vineri dimineață, ora locală.

”Părțile palestiniene și israeliene au ajuns la un acord pentru a prelungi pauza umanitară în Fâșia Gaza pentru încă o zi în condițiile existente”, a declarat Ministerul de Externe din Qatar într-un comunicat, cu câteva minute înainte ca armistițiul să expire.

Foto: Agerpres

Conform termenilor armistițiului, Israelul a oprit activitatea militară și a permis intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării de către Hamas a ostaticilor pe care militanții săi i-au răpit din Israel în timpul atacului în masă din 7 octombrie. De asemenea, Israelul a eliberat palestinieni aflați în detenție în Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat încetarea prelungită a focului pe rețelele de socializare. ”Pauza operațională va continua, având în vedere eforturile mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor cadrului”, a precizat IDF.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că armistițiul ”a demonstrat succes în asigurarea libertății ostaticilor și în livrarea de ajutor umanitar în Gaza” și că SUA doresc ”să îl vadă continuând”.

Atac în Ierusalim

La scurt timp după prelungirea armistițiului, poliția israeliană a anunțat că doi bărbați înarmați au deschis focul asupra civililor într-o stație de autobuz de la periferia Ierusalimului, ucigând trei persoane și rănind cel puțin alte 16. Poliția a declarat că suspecții, care erau rezidenți ai Ierusalimului de Est, au fost ”neutralizați la fața locului”.

Joi, Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atac, făcând apel la ”o escaladare a rezistenței”.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a condamnat atacul pe rețelele de socializare.

Foto: Agerpres

”Atac terorist detestabil în Ierusalim în această dimineață. Condamnăm fără echivoc o astfel de violență brutală. Gândurile mele se îndreaptă către familiile victimelor și ofer sincere condoleanțe tuturor celor afectați”, a spus Jack Lew, conform POLITICO.

Benny Gantz, membru al cabinetului de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că atacul este ”o dovadă în plus a angajamentului nostru de a continua lupta cu putere și determinare împotriva terorii criminale care ne amenință cetățenii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel