Data publicării:

Arheologii au descoperit o pictură care ar putea dovedi existența unei creaturi mitice

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un arheolog a descoperit o pictură pe o piatră veche de 200 de ani, care ilustrează un șarpe antic cu coarne.

Această descoperire contribuie la un corpus tot mai mare de dovezi care sugerează că această creatură mitică a fost mai mult decât o simplă legendă. 

Julien Benoit, un cercetător senior la Universitatea Witwatersrand, a găsit pictura la La Belle France, un sit de artă rupestră din nordul Africii de Sud.

Se pare că reprezintă un animal cu un corp lung și colți, care nu seamănă cu niciun animal viu din regiune.

Analiza a relevat că ilustrațiile au fost realizate între 1821 și 1835 de un grup indigen numit San. 

Conform legendei San, această creatură era un „animal al ploii” din „tărâmul spiritelor,” ceea ce înseamnă că a fost probabil implicată în ceremonii de invocare a ploii, a spus Benoit pentru IFLScience.

Însă, oamenii de știință, inclusiv Benoit, cred că este posibil ca acest mit să fi fost bazat pe fosile reale de dicinodont.

Dicinodontia este un grup extinct de erbivore masive terestre care aveau, de obicei, o pereche de colți. De aici și numele lor, care înseamnă „doi dinți de câine.” Aceste creaturi au străbătut Pământul din perioada Permian până la sfârșitul perioadei Triasice (epoci ale dinozaurilor).

Probabil că au dispărut în timpul extincției de la sfârșitul Permianului, care a șters de pe fața Pământului majoritatea celorlalte terapside - grup mai mare de animale terestre din care face parte dicinodontul.

O abundență de fosile de dicinodont au fost găsite în Bazinul Karoo, un bazin sedimentar care se întinde pe 97.000 de km pătrați în centrul și sudul Africii de Sud.

La Belle France, locul unde a fost descoperită pictura, se află la nord de Bazinul Karoo. Însă pictura a fost găsită în imediata apropiere a unor fosile de tetrapode (sau vertebrate cu patru membre) necunoscute.

"Nativii americani știau despre fosile înainte de colonizare și le interpretau în diverse moduri"

El crede că o descoperire de fosile ar fi putut determina pe San să picteze șarpele cu coarne, ghidați de o legendă străveche în care strămoșii lor descriau aceste creaturi ca fiind „mari brute monstruoase, depășind elefantul sau hipopotamul în dimensiune,” a spus el.

Împreună, pictura și fosilele din apropiere „sugerează un caz de paleontologie indigenă,” a scris Benoit. Poate că San nu pictau o creatură fictivă, ci mai degrabă documentau o descoperire științifică.

Benoit a declarat pentru IFLScience că „multe culturi au explorat lumea fosilelor înainte ca oamenii de știință occidentali să o facă.”

„Nativii americani știau despre fosile înainte de colonizare și le interpretau în diverse moduri, unele sugerând că știau că aparțineau animalelor dispărute de mult,” a spus el.

„San, din sudul Africii, au colectat, de asemenea, fosile, așa cum este exemplificat de adăpostul stâncos Bolahla, în care au găsit un falange de dinozaur – care, de altfel, ar putea fi prima dată când a fost descoperită oase de dinozaur,” a adăugat el.

Mai mult, pictura unui dicinodont realizată de San ar sugera, de asemenea, că aceștia au integrat cel puțin unele fosile în sistemul lor de credințe, conform studiului.

„În timpul ceremoniilor de aducere a ploii, San intră într-o stare de transă și pătrund în tărâmul morților pentru a prinde animalele de ploaie și a aduce ploaia înapoi în lumea celor vii,” a spus el.

„Prin alegerea unei specii precum dicinodontul, despre care știau că a dispărut și, prin urmare, e mort, ei sperau probabil că acest animal de ploaie avea o putere crescută pentru a lega cele două lumi,” a adăugat el.

Însă această pictură, în sine, nu este suficientă pentru a confirma oficial că acest șarpe cu coarne legendar a existat cu adevărat sau că fosilele neidentificate găsite la La Belle France sunt rămășițele sale.

Va fi nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acest monstru antic a fost un fapt sau o ficțiune, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel