Data publicării:

Ar trebui să pui oțet în aluatul de cozonac. Rezultatele te vor încânta. Trucul este folosit de gospodine

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto colaj: Facebook Elena Giulia Boboaca / Pixabay
Sursa foto colaj: Facebook Elena Giulia Boboaca / Pixabay

Vine Crăciunul și toate gospodinele se pregătesc cu bucate care mai de care. Dacă anul acest vrei să impresionezi cu acei cozonaci dolofani ca cei făcuți de bunica, ar trebui să folosești trucul cu oțet. 

Ingrediente

- 1 kg de făină
- 5 ouă
- 300g de zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lămâie
- 2 portocale
- 1 fiolă de esență de rom
- drojdie crudă 42g
- zahăr vanilat praf

Cum se prepară

Se separă albuşurile, se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cu nuca şi cacaoa pentru umplutură. Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. 

Când "fierbe" drojdia, se adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr, aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ şi se amestecă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat. Aluatul de cozonac iese mai pufos dacă adaugi în compoziție o lingură de oțet.

Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o oră. Cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru, formându-se sfere. Fiecare sferă se va întinde pe masa de lucru, care în prealabil a fost presărată cu făină. Aluatul se întinde după care peste el se întinde umplutura. Dacă se face cozonac împletit, aluatul unei sfere va fi împărțit în două.

Se unge cu umplutură fiecare parte, după care se împletește și se așează în tava de copt. Cozonacii se vor mai lăsa în tavă câte 30 de minute după care se vor băga la cuptor.

Iată și o rețetă de cozonaci fără frământare:

Ingrediente

Aluat

1 kg făină 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri de ulei
150 g zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare

Umplutură

5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
50 g stafide
150 g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom

Alte ingrediente

ulei pentru uns blatul de lucru
hârtie de copt
zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
100ml lapte pentru dizolvat drojdia

Cum se prepară

Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin. Mai departe, încălzește ușor laptele, apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, potrivit paginidebucate.ro. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.

Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporează în făina, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topi. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic. Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor, apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Unge cozonacii cu ou, presară puțin zahăr deasupra lor și lasă-i să stea 10-15 minute în tăvi, la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel