Data actualizării:
Data publicării:

Apple, obligată să plătească 20 de milioane de dolari, după ce a vândut telefoane fără încărcătoare

Autor: Doinița Manic | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Apple, obligată să plătească 20 de milioane de dolari, după ce a vândut telefoane fără încărcătoare / Foto: Pixabay, de Kiều Trường
Apple, obligată să plătească 20 de milioane de dolari, după ce a vândut telefoane fără încărcătoare / Foto: Pixabay, de Kiều Trường

Apple este obligată să plătească 20 de milioane de dolari, după ce a vândut telefoane fără încărcătoare.

Compania Apple este obligată să plătească 20 de milioane de dolari, după ce a vândut telefoane fără încărcătoare, transmite Agerpres. Decizia îi aparține unui judecător din Sao Paul, Brazilia, informează vineri AFP şi EFE.

Judecătorul Caramuru Afonso Francisco de la Curtea Regională de Justiţie din Sao Paulo a condamnat Apple pentru "practică abuzivă" argumentând că, prin vânzarea modelelor sale de iPhone 12 şi 13 fără încărcător, compania californiană "a condiţionat achiziţionarea unui produs pentru ca un altul să poată funcţiona". Tribunalul a fost sesizat de Asociaţia braziliană a consumatorilor (ABMCC).

Această decizie vine în urma unei amenzi de 2,5 milioane de dolari deja aplicată în septembrie din aceleaşi motive de către serviciul pentru protecţia consumatorilor din cadrul Departamentului de Justiţie, care a interzis vânzarea acestor modele fără încărcător.

Apple va face recurs



Apple a indicat, prin biroul său de presă, că va face recurs la o instanţă superioară împotriva hotărârii date de judecător, precizând că decizia sa de a nu include încărcătoare împreună cu dispozitivele vândute se aliniază angajamentelor de mediu luate, care vizează reducerea deşeurilor electronice şi a reziduurilor nocive, citează Agerpres. 

Apple a încetat să includă un încărcător în octombrie 2020, odată cu lansarea iPhone 12, invocând un "angajament faţă de mediu". Judecătorul a dispus în continuare companiei din California să furnizeze încărcătoare consumatorilor care au achiziţionat modelelor sale de iPhone 12 şi 13 în ultimii doi ani şi, de acum înainte, să includă încărcătoare la vânzarea tuturor modelelor sale.

În Europa, Parlamentul European şi-a dat săptămâna trecută acordul final pentru introducerea, până la sfârşitul anului 2024, a unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, spre nemulţumirea Apple, principalul oponent al unei astfel de legislaţii de pionierat în lume care va obliga compania să îşi modifice toţi conectorii. 

Parlamentul European a votat pentru încărcătorul unic de telefon

Europarlamentarii au votat pentru o lege care impune tuturor dispozitivelor portabile noi să folosească același tip de cablu de încărcare. Smartphone-urile și tabletele, inclusiv iPhone-ul și iPad-ul Apple, ar trebui să utilizeze un încărcător USB-C din 2024, în timp ce producătorii de laptop-uri ar avea timp până în 2026 să facă schimbarea. Au fost 602 voturi pentru și 13 împotrivă, cu opt abțineri.

În urma unui acord provizoriu al Uniunii Europene, în iunie 2022, guvernul Regatului Unit a transmis că „nu ia în considerare în prezent” introducerea unui cablu de încărcare comun, conform informațiilor obținute de BBC. Însă, conform actualelor aranjamente post-Brexit, noul regulament s-ar putea aplica Irlandei de Nord.

„Noile cerințe se pot aplica și dispozitivelor vândute în Irlanda de Nord în conformitate cu termenii protocolului Irlandei de Nord din acordul Brexit, declanșând potențial divergențe ale standardelor de produs față de restul Regatului Unit”, potrivit unui raport parlamentar din decembrie 2021.

Comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a sărbătorit noua lege printr-o postare pe Twitter, invocând „risipa și inconvenientul” de a avea mai multe încărcătoare. Dar Apple a argumentat împotriva propunerii. Când a fost introdus pentru prima dată, în septembrie 2021, un reprezentant Apple a declarat pentru BBC News: „Reglementarea strictă care impune un singur tip de conector înăbușă inovația mai degrabă decât să o încurajeze, ceea ce, la rândul său, va dăuna consumatorilor din Europa și din întreaga lume”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel