APMGR, solicitare pentru Iohannis. Adrian Grecu: Producția de medicamente, industrie strategică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a vorbit despre solicitarea adresată președintelui Klaus Iohannis de a acorda producției de farmaceutice statutul de industrie strategică. Iată ce spune despre asta, despre criza medicamentelor provocată de COVID-19 și ce recomandări are pentru pacienți.

Potrivit specialiștilor, vârful pandemiei de COVID-19 va fi atins abia după Paște în România, relatează B1 TV. Din acest motiv, fabricanții români de medicamente cer președintelui Klaus Iohannis să acorde producției de farmaceutice statutul de industrie strategică. 

"Solicitările aș vrea să fie percepute din perspectiva asigurării continuității medicamentelor pentru pacienții români și nu aș vrea să se înțeleagă că este o speculație a situației, ci o încercare de a ne ajuta reciproc. La acest moment nu sunt rupturi de stocuri de medicamente din cauza acestei crize. Aș vrea să înțeleagă toată lumea că nu această criză a creat probleme pe anumite medicamente, ele erau si înainte, dar facem tot ce putem să le rezolvăm și pe acestea. Din punctul nostru de vedere, așa cum am discutat și cu autoritățile, este foarte important ca vămile să fie deschise atât pentru intrarea medicamentelor spre România, cât și exportul producătorilor locali care au o obligație și morală, și etică, și comercială față de alte țări din Uniunea Europeană sau din afara Uniunii Europene. Deci circulația cât mai rapidă a medicamentelor este critică", a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR, în direct la B1 TV. 

Citește și: Medicamente COVID-19. Paracetamolul, bun sau rău? Adrian Grecu EXPLICĂ

Nu recomand nimănui să facă stocuri

"Cel de-al doilea lucru pe care l-am recomandat în fiecare zi în ultima perioadă, nu recomand nimănui să facă stocuri. Situația nu este dramatică, medicamente sunt suficiente la acest moment, nu recomand nici distribuitorilor, nici farmaciilor și, în special, nici pacienților să-și facă stocuri pe trei, patru luni. E mai important ca niciodată ca acum să dăm dovadă de maturitate și solidaritate. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții în acest moment și ca pacient, când mă duc într-o farmacie, să fiu conștient că există riscul că dacă cer medicamente pe trei luni de zile, acela să fie tot stocul din piață", a completat el. 

Citește și: Teste rapide COVID-19. Ciuhodaru: Problemă de siguranță națională, de triere rapidă pentru a proteja viața fiecărui român

Susținere pentru producătorii locali

"Avem nevoie de susținere pentru producătorii locali pentru că trec print-o situație dificilă în materie de disponibilitate de personal, în materie de materii prime care sunt importate din alte țări și prețurile încep să crească, în materie de livrare a acestor substanțe pentru producere și toate puse la un loc, dorim ca Guvernul să arunce o privire pe ce se întâmplă și desigur, în măsura posibilităților, să încerce să ofere un pic de sprijin, fie că vorbim de un sprijin fiscal, fie administrativ... orice este binevenit în acest moment", a adăugat Adrian Grecu. 

Leo Varadkar, avertisment dur despre COVID-19. Până când va dura starea de urgență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel