Apel FPTS: Dacă Marea Britanie se laudă că Dracula este...
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) lansează un apel către forurile competente pentru ca în promovarea României turistice să se exploateze cât mai mult denumirea "Dracula", oferind ca exemplu Marea Britanie, care chiar se laudă cu faptul că Vlad Țepeș se află printre strămoșii bebelușului regal.

"Ştirea că Dracula este printre celebritățile aflate în genealogia odraslei regale a prințului Wiiliam și a ducesei Catherine din Marea Britanie a făcut înconjurul lumii. Dacă Marea Britanie se laudă că Dracula este printre strămoșii unui membru al Casei Regale, România de ce s-ar feri de legenda din jurul lui Vlad Țepeș?", se întreabă retoric reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), în cadrul unui comunicat de presă, scrie realitatea.net.

"Orice menționare a denumirii Dracula ar trebui să facă trimitere direct spre România dacă ne-am asuma fără opreliști apartenența acestei legende la țara noastră", precizează Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), adăugând că "celelalte celebrități pomenite de experții în genealogie ca fiind printre strămoșii familiei regale britanice nu sunt ascunse de țările lor de origine ca și cum ar fi o pată de rușine în istoria lor".

Consemnând faptul că, peste tot, în lume, în jurul unor astfel de celebrități "se construiesc muzee, circuite și o adevărată industrie turistică", repezentanții FPTS atrage atenția: "Cu atât mai mult legenda din jurul personajului istoric al lui Vlad Țepeș este propice construirii unei adevărate industrii turistice de care România are atâta nevoie".

Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii critică faptul că, deși tabloul lui Dracula apare în mod regulat și insistent în presa internațională din cele mai diferite motive: de la noi producții cinematografice, la legături cu familii regale, "Totul trece pe lângă noi ca și cum am avea atâtea legende de notorietate mondială încât ne permitem să mai rătăcim câte una din lipsă de locuri. Este timpul să sesizăm această oportunitate și să o folosim în toate modurile posibile pentru atragerea de turiști străini, aceiași care citesc în fiecare zi în presa din țările unde trăiesc despre fantastica bogăție de legende din jurul lui Dracula", se mai precizează în documentul citat.

De altfel, valorificarea legendei contelui Dracula pentru turismul din România a fost pusă în discuție și de ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, în urmă cu aproximativ două luni, la un seminar dedicat industriei turismului: ”Am constatat că, deşi România e foarte bogată în legende, alte ţări trăiesc bine chiar din legendele noastre, că foarte multe ţări trăiesc din legenda Dracula, scot bani adică, şi noi rămânem cu reţinerea că avem un voievod care a fost catalogat Dracula. Mi-am propus sa fac brand cultural, brand istoric, brand balnear, pentru că turiştii sunt în general oameni curioşi; ei vin să vadă ceva deosebit într-o ţară”, declara ministrul pentru IMM-uri.

 Ulterior, demersul ministrului pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, de a promova România folosind mitul Dracula, a fost susținut și de reprezentanții FPTS, aceștia apreciind că România ar trebui “să valorifice fără falsă pudoare” această legendă, înainte ca alte state să se folosească de această oportunitate comercială.

Vlad Țepeș, printre strămoșii bebelușului regal

Arborele genealogic al bebelușului regal din Marea Britanie, întocmit de experții în genealogie, relevă că moștenirea genetică a copilului include personalități istorice dintre cele mai diverse, precum François Mitterrand, George Washington, profetul Mahomed, dar și Vlad Ţepeş.

Astfel, prin regina Mary, soţie a regelul George al V -lea, arborele genealogic urcă până la voievozii Transilvaniei şi Valahiei din secolul al XV-lea, printre care şi Vlad Ţepeş, acesta inspirându-l pe Bram Stoker în crearea celebrului vampir Dracula, a notat genealogistul Jean-Louis Beaucarnot, care analizează pe larg lista strămoşilor micuţului în La Revue française de généalogie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel