Urmărește emisiunea live
Apel către Parlamentul României. Sportul și Tineretul au nevoie de sprijin: Avem cele mai mici salarii
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Sportivii se tem că o eventuala reducere a veniturilor în urma aplicării unor măsuri de șomaj tehnic, scurtarea programului de lucru sau concedii fără plată pe termen scurt și mediu, ar duce la imposibilitatea de a-și asigura un trai decent.

Sindicatul Național Sport și Tineret solicită Parlamentului României să-i sprijine pe salariații din Ministerul Tineretului și Sportului, unitățile subordonate și federațiile sportive naționale pe toată perioada Stării de urgență care, pentru noi, a însemnat suspendarea activităților, măsură luată cu scopul reducerii riscurilor de infectare cu SARS-Cov-2.

Salariații din Sport și Tineret au cele mai mici salarii din întreg personalul bugetar, iar o eventuală reducere a veniturilor în urmă aplicării unor măsuri de șomaj tehnic, scurtarea programului de lucru sau concedii fără plata pe termen scurt și mediu, ar duce la imposibilitatea de a asigura un trăi decent pentru noi și familiile noastre.

În aceste condiții este nevoie de susținere a personalului din Sport și Tineret, care nu poate depăși o asemenea perioada cu reduceri suplimentare ale veniturilor, nivelul actual este la limita suportabilității, necesarul minim fiind asigurat și așa cu greu de la o luna la altă.

Apel catre Parlamentul României

Sindicaliștii din sport au transmis un comunicat de presă, pe care vi-l redaăm aici:

”Sportul și Tineretul sunt printre domeniile cele mai grav afectate de pandemie, instaurarea stării de urgență și ordonanțele militare au dus la suspendarea pregătirii sportivilor și oprirea activităților pentru tineri. Sindicatul Național Sport și Tineret solicită Parlamentului României să sprijine salariații din Ministerul Tineretului și Sportului, unitățile subordonate și federațiile sportive naționale pe toată perioada Stării de urgență care, pentru noi, a însemnat suspendarea activităților, măsură luată cu scopul reducerii riscurilor de infectare cu SARS-Cov-2.

Salariații din Sport și Tineret au cele mai mici salarii din întreg personalul bugetar, iar o eventuală reducere a veniturilor în urmă aplicării unor măsuri de șomaj tehnic, scurtarea programului de lucru sau concedii fără plata pe termen scurt și mediu, ar duce la imposibilitatea de a asigura un trăi decent pentru noi și familiile noastre.

Fără măsuri de protecție

În aceste condiții este nevoie de susținere a personalului din Sport și Tineret, care nu poate depăși o asemenea perioada cu reduceri suplimentare ale veniturilor, nivelul actual este la limita suportabilității, necesarul minim fiind asigurat și așa cu greu de la o luna la alta.

Dacă în educație, imediat după suspendarea cursurilor și a celorlalte activități, salariații au primit în scris asigurări (adresa) din partea ministrului că nu le vor fi afectate drepturile salariale pe perioada pandemiei, în domeniul nostru lucrurile au stat cu totul altfel. Ministerul Tineretului și Sportului a trimis în teritoriu numai adrese și decizii prin care a solicitat aplicarea măsurilor de restrângere a activității și suspendare a pregătirii, fără a transmite măsuri de protecție a veniturilor celor care muncesc în subordinea sa.

Proiect de lege, în Parlament

În urmă refuzului MTS de a susține subordonatele și interesele salariaților din Sport și Tineret, SNST s-a adresat Parlamentului, unde a găsit sprijin imediat. Astfel, în baza solicitării noastre, senatorul Bogdan Matei a inițiat un "Proiect de Lege pentru acordarea unor facilități în domeniul tineret/sport, pe perioada Stării de urgență" și l-a înaintat către Biroul Permanent al Senatului cu propunerea de a fi dezbătut și adoptat în regim de urgență. Proiectul a fost semnat imediat de senatorul Preda Radu Cosmin și deputalul Ștefan Ovidiu Popa:

Textul propus conține următoarea prevedere: „Drepturile salariale ale angajaților din aparatul central al Ministerului Tineretului și Sportului, unitățile subordonate acestuia și din federațiile sportive naționale nu vor fi afectate că urmare a măsurilor dispuse cu privire la suspendarea activităților din domeniul tineret și sport."

De asemenea, sunt propuse măsuri pentru susținerea activității unor structuri sportive, a sportivilor și federațiilor sportive naționale care pregătesc loturi pentru Jocurile Olimpice:

* suspendarea plății chiriei pentru o perioada de 9 luni de zile pentru structurile sportive,
* asigurarea sprijinului financiar pentru o perioada de 9 luni de zile de la dată intrării în vigoare a prezenței legi în vederea susținerii chiriei pentru * structurile sportive, altele decât cele aflate în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.
* antrenorii și întregul staff tehnic beneficiază în continuare de indemnizație de lot și alte drepturi ce decurg din calitatea de membru lot național pentru toate categoriile de personal.
* achiziționarea de aparatură sportivă în vederea pregătirii individuale a fiecărui sportiv membru al lotului la domiciliu pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021
* achiziția de programe software privind comunicarea între staff -urile tehnice și sportivii calificați la Jocurile Olimpice, în vederea îndrumării și asigurării suportului tehnic și logistic acestora, în condițiile pregătirii la domiciliu.

Îi mulțumim domnului senator Bogdan Matei, ministrul tineretului și sportului 2018-2019, pentru inițiativa de sprijinire a salariaților și sportivilor, pentru implicarea și interesul acordat în această perioada grea prin care trecem cu toții. Urmărim etapele pe care le va parcurge documentul și va ținem la curent cu stadiul acestuia.” se arată în documentul primit la redacție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel