Urmărește emisiunea live
Ministrul Rafila, vizită la Spitalul Floreasca, la pacienţii răniţi în accidentul rutier din Bulgaria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ministrul Rafila, vizită la Spitalul Floreasca, la pacienţii răniţi în accidentul rutier din Bulgaria - Foto Facebook Alexandru Rafila
Ministrul Rafila, vizită la Spitalul Floreasca, la pacienţii răniţi în accidentul rutier din Bulgaria - Foto Facebook Alexandru Rafila
Pacienţii internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Floreasca, în urma accidentului rutier produs sâmbătă noaptea în Bulgaria, sunt conştienţi şi cooperanţi, a transmis, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a efectuat o vizită la unitatea medicală.

„În mod evident, la astfel de persoane pot apărea şi complicaţii. (…) Nu cei care erau la terapie intensivă, ci cei care erau în secţia obişnuită. Sunt mulţumiţi de modul în care au fost trataţi şi suntem împreună cu ei şi cu familiile lor, care deja au luat contactul să rezolvăm orice probleme apar din punct de vedere medical sau administrativ. Starea este stabilă. Pe doi dintre ei i-am vizitat şi unul dintre ei are leziuni minore, dar trebuie totuşi reechilibraţi nu numai din punct de vedere medical, tradiţional, ci şi din punct de vedere psihologic. Psihologul spitalului, cred, a stat de vorbă cu ei. Din câte ştiu, au fost văzuţi de un medic psihiatric, pentru că şocul este mare când se întâmplă un astfel de accident, mai ales că unii şi-au pierdut chiar şi rudele în acest accident. (…) Toţi pacienţii sunt conştienţi, sunt cooperanţi, nu este niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere, dar sigur că dacă leziunile presupun o îngrijire specializată în terapie intensivă, lucrul acesta se desfăşoară în momentul de faţă”, a spus ministrul Sănătăţii.

În accidentul produs sâmbătă noaptea în zona Veliko Târnovo din Bulgaria, cinci români au fost răniţi şi trei au murit.

Patru elicoptere au fost trimise pentru a aduce răniţii români în ţară.

Cei opt călătoreau cu un autocar înmatriculat în România, la bordul căruia se aflau 25 de pasageri. Şapte erau cetăţeni turci, iar restul români. Accidentul s-a produs între Kutsina şi Polikraishte.

Cei zece pasageri români care au scăpat nevătămați au ajuns în România, cu un alt autocar

Zece cetăţeni români, pasageri ai autocarului implicat în accidentul rutier de la Veliko Târnovo, nevătămaţi, au intrat sâmbătă seara pe teritoriul României, fiind transportaţi cu un alt autocar al aceleaşi firme de transport, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat de presă, al doilea şofer al autocarului, cetăţean român, a fost audiat în calitate de martor şi va reveni în România, fie în această noapte, fie în cursul zilei de duminică.

MAE precizează că, încă de la producerea accidentului, Ambasada României la Sofia a întreprins o serie de demersuri de asistenţă şi protecţie consulară specifice în astfel de situaţii, respectiv contactul cu autorităţile bulgare, deplasarea unei echipe consulare mobile la locul producerii accidentului, la unitatea medicală unde au fost internate persoanele rănite şi la sediul organelor de poliţie şi procuratură care instrumentează cazul.

De asemenea, personalul consular a facilitat contactele şi operaţiunile de preluare a pacienţilor cetăţeni români de către echipele medicale
ale DSU/SMURD pentru a fi transportaţi în România pentru îngrijiri medicale.

Nu în ultimul rând, conform MAE, reprezentanţii misiunii diplomatice a României la Sofia au menţinut contactul permanent cu responsabili medicali din România şi membrii de familie ai cetăţenilor români implicaţi în accident.

"Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri autorităţilor bulgare competente pentru intervenţia promptă şi sprijinul acordat celor implicaţi în accident, pentru îngrijirile medicale acordate răniţilor şi pentru foarte buna cooperare atât cu reprezentanţii Ambasadei României la Sofia, cât şi cu personalul medical român care a preluat cei cinci cetăţeni români răniţi, în vederea transferului în România", se arată în comunicatul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel