Data actualizării:
Data publicării:

Anunț împortant de la Sofia. Proiectul la care lucrează România, Bulgaria și Grecia, după refuzul Austriei de a ne primi în Schengen

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Bulgaria anunță că lucrează din greu împreună cu România și Grecia pentru coridorul rutier și feroviar nord-sud. 

"Bulgaria colaborează foarte bine cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Avem diverse proiecte, cu investiții mari în energie și infrastructură. Unele dintre aceste proiecte au început înainte ca Bulgaria să adere la UE și au fost finalizate cu succes", a declarat ministrul Economiei, Asen Vasilev, într-o conferință de presă, conform unui comunicat al ministerului său.

"După alegerea Nadiei Calvino în funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară urmează să devină mult mai activă și rapidă în acordarea de împrumuturi și să intre în unele sectoare nu suficient de tradiționale, cum ar fi industria de apărare și în special bunuri cu dublă utilizare", a declarat Vasilev.

Ministrul estimează că mandatul extins al băncii este ceva pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezența semnificativă a Bulgariei în aceste sectoare.

"Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătățire a infrastructurii", a subliniat ministrul Economiei, evidențiind că țara lucrează împreună cu Grecia și România pentru construirea Coridorului Nord-Sud, începând cu o autostradă și o linie de cale ferată rapidă care vor conecta Alexandroupoli (în Marea Egee) cu Ruse și Silistra (pe Dunăre). Se elaborează un acord interguvernamental și se fac reglementări pentru înființarea unei companii comune pentru gestionarea acestui proiect important, astfel încât să nu fie afectat de eventuale tulburări politice. Vasilev a declarat că instituțiile bulgare vor colabora cu BEI ca partener financiar.

Ministrul Economiei a mai spus că înființarea unui fond la nivel central pentru modernizarea autobuzelor în mare parte din orașe și înlocuirea acestora cu autobuze electrice a fost dezbătută în discuții preliminare cu președinta Calvino. "Acest lucru necesită o investiție de capital și cred că este unul dintre marile proiecte incluse în prioritățile BEI și ar putea fi examinat în următorul an și jumătate", a spus Vasilev, potrivit Ypodomes.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel