Anunț din Baku, după vizita lui Klaus Iohannis: Romgaz și Socar au parafat contractul pentru livrarea de gaze naturale azere României / Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Romgaz și Socar, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat astăzi, în 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Update

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a făcut declarații, vineri, după întoarcerea de la Baku.

"Ne-am ne-am întors chiar acum două ore din Azerbaidjan. Vreau să vă spun că discuţiile dintre cei doi preşedinţi au fost extrem de concrete şi de aplicate, iar rezultatele au fost, de asemenea, extrem de concrete, pentru că astăzi a fost semnat, după cum ştiţi deja, un acord extrem de important între Romgaz şi SOCAR pentru perioada 31 martie 2023 - 1 aprilie 2024, deci un an de zile, care ne asigură din Azerbaidjan livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaz. Iar acest acord vine după un alt acord, care a fost semnat în luna decembrie, atunci când preşedintele Aliev a venit la Bucureşti, un acord semnat între aceiaşi operatori pentru 300 de milioane de metri cubi de gaz.", a spus Bogdan Aurescu, la Digi 24.

"Deci avem asigurată o resursă importante de gaz din Azerbaidjan. În altă ordine de idei, discuţiile au vizat şi punerea în aplicare, implementarea acordului care s-a semnat în luna decembrie la Bucureşti, între guvernele din Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, privind dezvoltarea unui cablu submarin de transfer al energiei verzi produse în Azerbaidjan către aceste state şi mai departe, către Europa Centrală şi chiar de Vest. Şi s-a discutat astăzi, într-o primă reuniune a Comitetului director al acestui acord, modalitatea de implementare concretă a acestui proiect foarte important pentru Europa.", a zis Aurescu.

"Vă aduceţi aminte că la reuniunea din decembrie a participat şi doamna Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Deci, un, dacă vreţi, un moment foarte important de punere în aplicare a unor decizii care au relevanţă pentru Uniunea Europeană în ansamblul său şi care vin, de fapt, în aplicarea unui memorandum de înţelegere privind parteneriatul strategic în domeniul energiei, semnat în iulie anul trecut între Uniunea Europeană şi Azerbaidjan, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Știrea inițială

"S.N.G.N Romgaz S.A. și SOCAR TRADING, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat în 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România.

Încheierea acestui document juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii și a relațiilor contractuale care au la bază un acord cadru încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat. 

Contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului 
trecut. Acest nou aranjament contractual deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor.

Semnarea acestui contract demonstrează încă odată excelenta colaborare dintre S.N.G.N Romgaz S.A. și compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul anului trecut și oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere în luna iunie 2022. 

Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare atât în ceea ce privește perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piața din România cât și în scopul explorării unor noi posibilități de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic.", transmite Romgaz, într-un comunicat de presă.

Iohannis, în vizită oficială

Amintim faptul că preşedintele Klaus Iohannis a participat la Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, desfășurată la Baku, unde a fost prezent şi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Din delegaţia română care se află la Baku mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul SRI, Eduard Hellvig, consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan, Delia Dinu.

Vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Azerbaidjan a început joi, la invitaţia omologului Ilham Aliyev. Iohannis a anunţat joi că astăz, 3 februarie, va avea loc şi semnarea de către societăţile Romgaz şi Socar a unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel