Anul fără vară. Când s-a întâmplat și cum a fost posibil
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Pare de necrezut, dar a existat un an și un loc în lume când nu a fost... vară.

"Anul fără vară" este un termen care se referă la un eveniment meteorologic extrem care a avut loc în Alaska în 1816, și nu înseamnă că Alaska trăiește în mod obișnuit fără vară. Anul fără vară a fost cauzat de o erupție vulcanică majoră care a avut loc în 1815 pe insula indoneziană Sumbawa, vulcanul Tambora, scrie JSTOR.

Erupția vulcanului Tambora a eliberat o cantitate masivă de aerosoli și particule în atmosferă, care au afectat clima globală. Aceste particule au reflectat radiația solară înapoi în spațiu, reducând astfel temperatura medie globală. Fenomenul a dus la un an anormal de rece, cu ierni prelungite și veri reci, inclusiv în Alaska.

Este important de menționat că acest fenomen este un eveniment istoric specific și nu reprezintă o situație obișnuită sau continuă pentru Alaska sau orice altă regiune. Clima actuală a Alaskăi este caracterizată de sezoane distincte, inclusiv vara, cu temperaturi mai ridicate, și iarna, cu temperaturi mai scăzute.

Bomba cu hidrogen – în anii ’50

Cercetătorii iau în calcul praful și influența asupra climei în urma dezvoltării unei noi surse de activitate vulcanică de natură umană - bomba cu hidrogen - din anii '50. Departamentul de Apărare al SUA a finanțat cercetări privind impactul acestor bombe asupra climei până în momentul în care Tratatul de Interzicere a Testării Nucleare din 1963 a prohibat testele nucleare la nivel de sol.

Oamenii de știință de la NASA au preluat investigarea în această direcție la sfârșitul anilor '70, tocmai la timp pentru o serie de erupții majore: Mt. Sf. Helens (1980), El Chichón (1982) și, în cele din urmă, cea mai mare și mai distructivă erupție a secolului XX, Mt. Pinatubo, în 1991.

Datele provenite din aceste explozii ne-au permis să concluzionăm că exploziile vulcanice pot cauza răcire globală, dar acest efect poate varia. Dacă o anumită erupție duce sau nu la răcire depinde de dimensiunea, locația și chiar compoziția chimică a erupției respective. Cu toate acestea, erupția vulcanului Tambora a fost probabil cauza Anului Fără Vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel