Antrenamentul prin jocuri video îţi îmbunătăţesc logica, memoria şi viteza de reacţie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Antrenamentul prin jocuri video ar putea fi folosit într-o zi ca instrument pentru dezvoltarea funcției cognitive.

Jocurile video ar putea avea o influență pozitivă asupra capacității unei persoane de a lua decizii, precum și creșterea activității în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru este conform unui studiu recent care a efectuat scanări prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) asupra jucătorilor care își îndeplinesc sarcinile și a găsit diferențe notabile în comparație cu creierul oamenilor care nu erau prea interesați de jocuri, scrie Science Direct.

O mare parte din cercetările legate de jocurile frecvente s-au concentrat pe violență, dar s-a făcut puțin în căutarea unor schimbări cognitive pozitive. Acestea ar putea apărea din faptul că jocul prin însăși natura sa implică citirea și reacția la o gamă largă de stimuli, necesitând adesea o luare rapidă a deciziilor pentru a rezolva provocările. Pentru a afla dacă sau cum jocul video ar fi influențat creierul jucătorilor, un nou studiu, publicat pentru Neuroimage, a fost efectuat pe jucători și non-jucători. În timpul testării, participanții au fost rugați să finalizeze sarcini, astfel încât timpul de reacție, luarea deciziilor și activitatea creierului să poată fi evaluate. În scopul studiului, jucătorii de jocuri video au fost definiți ca persoane care petrec cinci ore sau mai mult pe săptămână jucându-se. Cu totul, au fost înscriși 47 de participanți, dintre care 28 erau jucători de jocuri video și dintre care 19 nu.

Jocurile pe PC sau PS, o nouă utilitate

Rezultatele au indicat că jucătorii au fost mai buni la luarea deciziilor, cu timp de răspuns mai mic în comparație cu oamenii care nu au jucat jocuri video. A existat, de asemenea, o diferență notabilă în activitatea creierului în regiunile implicate cu procesarea cognitivă și senzoriomotorie, care se referă la funcția mentală și capacitatea noastră de a corela informațiile senzoriale cu funcția motorie.

„Majoritatea covârșitoare a tinerilor noștri joacă jocuri video mai mult de trei ore pe săptămână, dar efectele benefice asupra abilităților decizionale și asupra creierului nu sunt cunoscute cu exactitate”, a spus cercetătorul principal Mukesh Dhamala, profesor asociat al Universității de Stat din Georgia, într-un comunicat de presă.

„Munca noastră oferă câteva răspunsuri în acest sens. Jocurile video pot fi folosite în mod eficient pentru antrenament – ​​de exemplu, instruire eficientă în luarea deciziilor și intervenții terapeutice – odată ce rețelele cerebrale relevante sunt identificate.” În ceea ce privește aplicațiile pentru cercetare, autorul principal, Tim Jordan, de la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea de Stat din Georgia, consideră că ar putea ajuta tinerii să-și recapete vederea. Când avea cinci ani, Jordan era orb din punct de vedere legal la un ochi, dar după ce a participat la un studiu care l-a văzut să joace jocuri video cu celălalt ochi, procesarea sa vizuală s-a îmbunătățit. Jordan merită îmbunătățirea antrenamentului, iar autorii studiului cred că are potențialul de a dezvolta abilități în mai multe domenii. ”Aceste rezultate indică faptul că jocul video îmbunătățește potențial câteva dintre subprocesele pentru senzație, percepție și mapare la acțiune pentru a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor”, au scris ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel