Antrax, Săveni. DSVSA: Nu există pericol de transmitere
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Minodora Vasiliu, dă asigurări că nu există niciun pericol pentru transmiterea infecţiei generate de Bacillus anthrachis după înregistrarea unui caz de antrax la un porc dintr-o gospodărie din oraşul Săveni.
"Nu sunt pericole nici la persoanele care au intrat în contact, nici la celelalte animale, pentru că totul este vaccinat. S-a verificat vaccinarea încă o dată pe Săveni. Nu avem probleme. Un animal vaccinat anticărbunos nu are cum să fie receptiv la boală", a afirmat Minodora Vasiliu.
Agenţia de presă Reuters a transmis, marţi seară, că un porc de la o fermă mică din România este infectat cu antrax, bacil care ucide mii de animale în zonele tropicale şi subtropicale în fiecare an, dar care este mai rar întâlnit în regiunile cu climă temperată.
Potrivit Reuters, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) cu privire la antrax, bacil care poate ucide în câteva ore, şi este mai des întâlnit la erbivorele domestice şi la animalele sălbatice, dar poate afecta şi omul.
Simptomele includ febră ridicată, splină mărită şi edem la nivelul gâtului la anumite animale. Odată ce simptomele apar, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect.
România a raportat zeci de mii de cazuri de pestă porcină africană începând din primăvară şi până în luna iulie, şi a anunţat uciderea a peste 50.000 de porci de la o fermă din Tulcea, comentează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News