Antony Blinken: Occidentul nu va „recunoaște“ niciodată referendumurile de anexare din Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a vorbit despre referendumurile pe care separatiștii ucraineni le organizează în teritoriile ocupate de Rusia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marţi că Statele Unite şi aliaţii săi "nu vor recunoaşte niciodată" anexarea de către Rusia de teritorii în Ucraina, relatează AFP.

"Noi şi multe alte ţări am fost clari. Nu vom recunoaşte, nu vom recunoaşte niciodată, anexarea unui teritoriu ucrainean de către Rusia", a declarat Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre organizarea acestor "referendumuri" în teritoriile aflate sub control rus.

Rusia şi autorităţile din regiunile pe care le ocupă în Ucraina au afirmat marţi ca votul "da" este în mare parte în fruntea acestor "referendumuri" de anexare.

Şeful diplomaţiei americane a reiterat că Statele Unite şi aliaţii lor vor riposta cu noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei. El a vorbit alături de ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a cerut o revenire la "dialog", deoarece "aşa cum am spus în public şi în privat acest conflict nu este în interesul nimănui".

"Este important să ne amintim ce se întâmplă aici", a continuat Blinken. "Rusia a invadat Ucraina, a cucerit teritorii şi s-a angajat într-o acţiune diabolică în aceste teritorii, forţând populaţia locală să plece".

Unii oameni sunt strămutaţii, iar alţii "pur şi simplu dispar", a spus el.

"Apoi duc ruşi acolo, instalează guverne marionete şi organizează referendumuri manipulând rezultatul pentru a pretinde că aceste teritorii aparţin Rusiei", a denunţat responsabilul american, adăugând că Statele Unite vor sprijini eforturile Ucrainei de a "recuceri" aceste teritorii de la ruşi, scrie Agerpres.

Jens Stoltenberg: Referendumurile din cele patru regiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste pământuri sunt Ucraina

Referendumurile din cele patru regiuni ocupate din Ucraina privind anexarea de către Rusia sunt „false” și reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a declarat marți șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy „și a clarificat că Aliații NATO sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea și dreptul la autoapărare al Ucrainei” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel