Antena 3, amendată cu 12.000 lei pentru lezarea imaginii Robertei Anastase, Poştei şi Kamikaze
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Antena 3 cu 12.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al Robertei Anastase, Poştei Române şi revistei Kamikaze în emisiunile "Sinteza zilei" şi "În gura presei" din 19 aprilie.
Emisiunea "Sinteza zilei" din 19 aprilie a fost reclamată la CNA de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care susţine în sesizare că moderatorul " a vehiculat în mod tendenţios informaţii neadevărate" cu privire la persoana ei, menite să îi "afecteze dreptul fundamental la imagine", dar şi de directorul Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Daniel Neagoe, care spune că în emisiune "s-au vehiculat informaţii lipsite de fundament sau de vreo documentare anterioară care au rolul să lezeze grav imaginea instituţiei şi să denigreze conducerea aceasteia". Neagoe afirmă că postul Antena 3, în respectiva emisiune, a dezinformat telespectatorii cu privire la cuantumul pierderilor pe care CNPR l-ar fi avut în anul 2010, precum şi la procedura de acordare a unui contract unei firme, acuzând astfel postul TV de lipsă de documentare şi de lipsă de interes faţă de poziţia CNPR cu privire la acest subiect.
De asemenea, reprezentanţii revistei Kamikaze au sesizat la CNA atât emisiunea "Sinteza zilei", cât şi "În gura presei" din 19 aprilie, pentru că atât moderatorii, cât şi invitaţii au făcut "afirmaţii mincinoase, calomnioase şi injurioase la adresa revistei săptămânale Kamikaze şi a membrilor redacţiei acestei publicaţii".
Potrivit raportului CNA, pe 19 aprilie, în emisiunea "Sinteza zilei" moderată de Mihai Gâdea, au fost invitaţi: Lia Olguţa Vasilescu, senator PSD; Cornel Nistorescu, jurnalist; Mugur Ciuvică, preşedinte Grupului de Investigaţii Politice (GIP); Adrian Ursu, jurnalist; Andrei Marga, membru PNL (în studioul de la Cluj). Titlurile afişate în timpul emisiunii au fost "Jurnalul: Banii pensionarilor în firmele familiei Cocoş-Udrea-Anastase!", "Urmează: 5 dovezi care îl «înfundă» pe Botiş", "«Râdem până la capăt» la TVR 2", "TVR, pierderi de 40 milioane de euro" şi "Tălmăcean, «vedetă» la Fox News".
La începutul emisiunii, moderatorul anunţă temele emisiunii, făcând precizarea că va prezenta "o anchetă pe care a făcut-o Jurnalul Naţional cu privire la banii pensionarilor care ar ajunge printr-o firmă Udrea-Cocoş-Anastase". "Vă voi prezenta pe larg această chestiune. E vorba de 112,5 milioane euro care ajung de la CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, n.r.) la Poşta Română drept comision pentru livrarea pensiilor către pensionari. Unde sunt banii, veţi vedea", a mai spus acesta. Apoi afirmă că "doamna Udrea, domnul Cocoş şi doamna Anastase au beneficii în urma tranzacţiilor care se întâmplă cu banii care trec pe la Poşta Română", iar după pauza de publicitate comentează pe larg pe marginea articolului din Jurnalul Naţional, în care se spune că banii pensionarilor ar ajunge, prin intermediul Poştei Române, în firmele familiei Udrea-Cocoş-Anastase, Poşta Română a avut pierderi uriaşe în anul 2010, directorul Poştei Române, Daniel Neagoe, este un apropiat al Robertei Anastase, Daniel Neagoe ar fi acordat un contract de 5,8 milioane de euro, prin negociere directă, firmei Alfa Medical Center, al cărei acţionar ar fi, printre alţii, Vasile Todosia, fost consilier PD-L Prahova, tot apropiat al Robertei Anastase.
După prezentarea temelor emisiunii, moderatorul caracterizează episodul pilot al emisiunii "Să râdem până la capăt", o coproducţie a TVR şi a revistei Kamikaze, astfel: "Un domn se dezbracă în direct, face striptease, în timp ce citeşte nişte ştiri îndoielnice, iar pe ecranul din spatele domniei sale nişte animale fac sex. Veţi vedea, aşa ceva merită, sunt programe culturale, educative, plus sunt făcute împreună cu reviste care nu sunt foarte departe de actuala putere".
În urma vizionării unui fragment din acel episod pilot, invitaţii din studio şi-au exprimat părerile despre acesta, emisiunea fiind "o mostră cretină de a face televiziune" ( Adrian Ursu), "Cretinism, dar şi bătaie de joc pe bani, pentru că revista de care spuneaţi dumneavoastră e o revistă băsistă. S-a înfiinţat acum vreun an. Au plecat câţiva de la Caţavencu şi au făcut revista asta care e băsistă 100%" (Mugur Ciuvică), iar realizatorii ei "utilizează tot felul de împrejurări în care oamenii, în loc să gândească puţin, se poartă ca nişte tâmpiţi. Nişte cretini, ce mai..." (Cornel Nistorescu). Spre sfârşitul emisiunii, moderatorul intră într-un dialog cu Mircea Badea, prezentatorul emisiunii "În gura presei", difuzată după "Sinteza zilei", care spune despre emisiunea de la TVR că este "dovada vie a faptului că cretinismul n-are limite", iar despre cei de la Kamikaze, că ar fi "imbecili şi sceleraţi".
În emisiunea "În gura presei", Mircea Badea este de părere că revista Kamikaze ar fi "un fel de hârtie igienică refolosită, care normal că n-are niciun fel de acoperire, dar e plină de pupincurişti - că de asta i-am spus hârtie igienică - ai lu' Băsescu", iar cei de la revistă sunt "armata asta de pupincureală şi de sceleraţi, cum sunt, fără doar şi poate, cretineii ăştia de la Kamikaze".
"E noul model de a face presă: preluăm ce scrie un ziar, nu ne interesează punctul de vedere al celeilalte părţi, nu ne interesează legislaţia audiovizuală", a spus Narcisa Iorga privind emisiunea "Sinteza zilei".
De asemenea, ea a apreciat că se aduce atingere imaginii Kamikaze şi TVR, deşi acea emisiune pilot, "Să râdem până la capăt", comentată în cele două emisiuni de la Antena 3, nu a fost niciodată difuzată de vreo televiziune. De altfel, în sesizarea de la Kamikaze se precizează că "nu este vorba nicicum de o ediţie pilot, ci este doar un proiect intern al revistei noastre, un test, nişte simple încercări pe care, la un moment dat, le-am postat pe site-ul nostru".
Iorga a mai remarcat şi folosirea termenului "băsist", spunând că este vorba de folosirea cu rea credinţă a numelui unei persoane, interzisă prin articolul 40, alineatul 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
Ioan Onisei a propus aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei postului Antena 3, propunere care a primit cinci voturi, din partea membrilor CNA Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore şi Ioan Onisei.
Christian Mititelu a propus o amendă de 10.000 de lei, votată favorabil de patru membri: el însuşi, Răsvan Popescu, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare.
La rândul său, Răsvan Popescu a propus amendă în cuantum de 15.000 de lei, votată favorabil de el însuşi, Dan Grigore, Ioan Onisei, Gelu Trandafir şi Attila Szasz.
Christian Mititelu a făcut apoi o nouă propunere, de amendă de 12.000 de lei, votată favorabil de el însuşi, Mihai Mălaimare, Constantin Duţu, Dan Grigore, Ioan Onisei şi Răsvan Popescu, şi reunind astfel cele şase voturi necesare adoptării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News