ANRE dezvăluie jocurile de pe piața gazelor naturale
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
gaze
gaze

Jocurile de pe piața gazelor au fost dezvăluite, dintr-o eroare, chiar de ANRE. Pe site-ul Autorității a apărut un document în care se enunțau strategiile abordate de marii distribuitori de gaze din România - cine cumpără, de la cine cumpără, sub ce valori cumpără.

Punctul de interes al documentului se referea la GDF Suez, distribuitorul de gaze al jumătății sudice a României, inclusiv al Capitalei. Conform tabelului, francezii de la GDF Suez au trei furnizori externi:

-Wintershall Elveția, o compania care aduce gazul de la Gazprom prin conducta Isaccea-Negru Voda;

- Imex Oil, o firmă rusească aflată în proprietatea patronului Alro, Vitali Matsitski, ce aduce gazul pe același traseu ca și Wintershall Eleveția

- GDF Suez Ungaria, compania care a spart monopolul rusesc, companie care livrează gazul prin conducta Szeged-Arad.

Partea halucinantă a documentului este prețul de livrare: gazul de la ruși costă 134 lei/MWh, în timp ce gazul unguresc are un preț de 139 lei/MWh. Paradoxul se referă la scopul noii conducte, Szeged-Arad, conductă ce a fost gândită pentru a aduce gaze mai ieftine ca cele pe care le cumpărăm de la ruși.

Totodată, GDF Suez, alături de celălalt mare distribuitor, E.ON din Germania, solicită permanent de la ANRE creșterea tarifelor la gazul livrat populației pe considerentul creșterii continue a importurilor, fapt ce le cauzează pierderi.

Tot în documentul  ANRE se arată că statul, prin Elcen, producătorul de căldură al Capitalei, plătește cel mai scump gaz, de 153 lei/MWh.

După numai câteva zeci de minute de la postare, documentul a fost retras de pe site-ul ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel