Urmărește emisiunea live
CREDITE la bănci. ANPC, la ce să fiți atenți: Cu cât e mai redusă, cu atât suma de rambursat va fi mai mică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Paul Anghel, direcatorul general ANPC, a făcut un anunț referitor la reclamaţiile consumatorilor privind serviciile financiare.

Numărul reclamaţiilor consumatorilor privind serviciile financiare depuse la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) s-a redus la jumătate în ultimii trei ani.

"Această situaţie favorabilă consumatorilor este datorată transpunerii în legislaţia naţională a Directivelor 48/2008 şi 17/2014, care au uniformizat modalitatea în care se acordă credite la nivel european. Desigur, în situaţia în care se constată eventuale abateri, acestea sunt corectate de ANPC. Alţi factori care au condus la scăderea numărului de reclamaţii pe zona serviciilor financiare sunt determinaţi de creşterea nivelului educaţiei financiare şi de soluţionarea cauzelor pe cale amiabilă, fie direct între instituţii şi consumatori, fie prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB)", a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, potrivit Agerpres.

Recomandarea ANPC pentru contractarea unui credit

"În momentul în care sunt interesaţi de contractarea unui credit, recomandarea este să studieze ofertele instituţiilor bancare şi nebancare şi să facă alegerea în funcţie de Dobânda Anuală Efectivă (DAE). Cu cât DAE este mai redusă, cu atât suma de rambursat este mai mică. Apreciez că românii pot să apeleze cu încredere la instituţiile reglementate", a adăugat directorul general al ANPC.

Potrivit datelor CSALB citate de directorul general al ANPC, în perioada 2016-2018, numărul reclamaţiilor consumatorilor vizând produse şi servicii financiare la ANPC a scăzut cu 55,3%. În aceeaşi perioadă, numărul cererilor adresate la CSALB a crescut de aproape 4 ori.

Numărul reclamaţiilor consumatorilor la ANPC vizând produse şi servicii financiare a atins maximul în anii 2015 şi 2016, când a fost iniţiată, respectiv adoptată Legea dării în plată. Apariţia CSLAB în anul 2016 a contribuit la înregistrarea unui trend puternic descendent al reclamaţiilor consumatorilor vizând produse şi servicii financiare la ANPC.

Soluționarea amiabilă

Dacă în anul 2016 numărul cererilor conforme adresate CSALB era egal cu 2,25% din numărul reclamaţiilor la ANPC, în anul 2018 procentul a ajuns la 27,6%. Numărul dosarelor constituite la CSALB a ajuns, în perioada 1 ianuarie - 15 noiembrie 2019, la aproape de trei ori mai mult decât în tot anul 2017. În ultimii doi ani, respectiv 2018-2019, s-a dezvoltat rapid practica soluţionării amiabile dintre consumatori şi instituţiile financiare după deschiderea procedurii la CSALB.

Potrivit sursei citate, în ultimul deceniu, numărul dosarelor aflate pe rolul instanţelor din România, dintre ANPC şi agenţii economici din domeniul financiar, nu a înregistrat fluctuaţii majore. Astfel, faţă de 2010, când numărul dosarelor era de 967, în 2019 acesta s-a situat la 1.173. "Menţinerea unui nivel a 1.000 de dosare pe an se datorează în mare măsură tipului relativ ridicat de soluţionare definitivă a acestora, fiind deschise doar între 100 şi 271 de noi dosare în ultimii 4 ani, respectiv 2016 - 2019", precizează directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel