Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) continuă, în această perioadă, supravegherea pieței, în contextul intesificării comercializării produselor preferate de români, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.
Astfel, la nivelul întregii țări, conform tematicii specifice sezonului, initiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu și coordonată de directorul general, Paul Anghel, a început, pe 14 aprilie 2022, verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).
Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.
Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
Dintre cele mai importante nereguli, menționăm:
Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă
Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită
Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat
Utilizarea unor cântare neverificate metrologic
Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare
Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate
Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse
Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate
Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate
Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă
Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului
Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată
Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine
Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri
Existența pavimentului deteriorat
Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător
Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)
Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- ANAF a publicat Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală