ANPC a închis 28 de magazine în complexul Dragonul Roșu din Capitală. Amenzi de aproape 200.000 de lei
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Facebook / ANPC
Foto: Facebook / ANPC
Inspectorii ANPC au descins în comple complexul Dragonul Roșu din Capitală.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploiești și CRPC Centru Brașov au desfășurat astăzi o acțiune integrată de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în complexul en-gros Dragonul Roșu, din Capitală. 

”La acțiunea, derulată sub coordonarea Vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au participat și reprezentanți ai Secției de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov. Astfel, au fost controlați 53 de operatori economici care activau în diverse domenii comerciale (confecții textile, jucării, cosmetice, produse electrice), la 38 dintre aceștia verificările nefiind încă finalizate.

28 de magazine au fost închise

Comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, 21 de amenzi, în cuantum de 190.500 lei și 2 avertismente. Ca urmare a acestei acțiuni, au fost aplicate și următoarele măsuri speciale:

- au fost sigilate 28 de spații comerciale, întrucât pe suprafața acestora au fost identificate produse posibil periculoase sau contrafăcute, urmând ca, în perioada următoare, operatorii economice să probeze cu documente faptul că produsele sunt conforme sau, acolo unde au fost descoperite produse contrafăcute, investigația să fie continuată de polițiștii de la SICE IF;

- s-a dispus interzicerea introducerii pe piață a produselor neconforme, în cazul a 5 operatori economici.

Dintre cele mai importante abateri constatate, menționăm:

- deficiențe de informare a consumatorilor;

- lipsa afișării certificatului de înregistrare al companiei;

- lipsa instrucțiunilor de utilizare și întreținere, precum și a informațiilor de siguranță în limba română, de pe etichete;

- lipsa declarației de conformitate a produselor;

- lipsa oferirii certificatelor de garanție pentru produse;

- lipsa afișării prețurilor;

- lipsa documentelor de proveniență a mărfii comercializate;

- comercializarea unor jucării notificate pe Sistemul de alertă al UE - RAPEX;

- comercializarea unor produse potențial periculoase sau contrafăcute”, se arată într-un comunicat de presă.

„Așa cum i-am obișnuit până acum pe români, suntem o instituție definită de mobilitate, deschidere, implicare și acțiuni concrete, pentru a le insufla și lor curajul de a ne semnala orice neregulă constată, iar când fac asta, să știe că ANPC răspunde PREZENT! Ne bucurăm de încrederea consumatorilor, pentru care le mulțumim, și îi asigurăm că reacționăm mereu ferm și că avem TOLERANȚĂ ZERO în fața tuturor celor care nu le respectă drepturile", a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel