ANM, prognoză. Cod galben în 26 de județe
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
ANM a emis o avertizare Cod galben pentru 26 de județe.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de vijelii, ploi torențiale şi grindină la munte, pentru 26 de judeţe, valabilă miercuri, între orele 12.00 și 21.00.

Așadar, miercuri, între orele 12.00 - 21.00, la munte, în Banat, Crișana, Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Mureș, Neamț, Harghita, Bacău, Covasna, Brașov, Sibiu, Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Vremea pe regiuni

Temperaturile trec de 20 de grade în majoritatea regiunilor țării și doar izolat vor mai fi ploi de scurtă durată, potrivit ANM.

Banat

În primele două zile de prognoză, media maximelor termice se va situa în jurul a 21 de grade, apoi va crește ușor, astfel încât în data de 5 mai aceasta va tinde spre 24 de grade. Vor urma două zile în care regimul termic diurn va fi în scădere, iar până în ziua de 9 mai va rămâne relativ constant, iar valorile termice vor atinge în medie 20 de grade. În 10 și 11 mai se va răcori cu aproximativ 2 grade, ulterior vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în ultimele zile de prognoză media maximelor de temperatură va ajunge să se situeze în jurul a 24 de grade. Minimele termice vor avea variații relativ asemănătoare. Cele mai mici valori ale mediei lor, de 7 - 8 grade, se vor atinge în primele zile și în diminețile de 11 și 12 mai, iar cele mai mari, de 10 - 11 grade, în jurul datei de 7 mai și în 15 mai, dimineața. Până în data de 5 mai, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi se vor semnala averse aproape zilnic.

Crișana

În intervalul 2 - 5 mai, media maximelor termice va crește ușor până spre 23 - 24 de grade, apoi va scădea treptat, iar în data de 11 mai va ajunge să se situeze în jurul a 18 grade. Ulterior procesul de încălzire se va relua, iar la sfârșitul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime pe întreaga regiune va reveni la 24 de grade. Media minimelor termice va fi în creștere până spre sfârșitul primei săptămâni, când va fi de 9 - 10 grade. În cea de a doua săptămână se va atinge un minim termic, în diminețile de 11 și 12 mai, când media va fi de 6 - 7 grade și un maxim la finalul acesteia, când media se va situa în jurul valorii de 10 grade. Până în data de 5 mai, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi se vor semnala averse aproape zilnic.

Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel