Data publicării:

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologică pentru intervalul 2 - 8 martie 2018. 

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 Caracteristici meteorologice

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 "Vremea deosebit de rece de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -14 și 4°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1 la 12°C și -1 la 7°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între -9 și 10°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -18 și 5°C în toate regiunile, cele mai scăzute valori fiind posibile în centrul și nord-estul țării, producându-se îngheț la sol Se prognozează precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a țării." anunță ANM. 

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 Caracteristici agrometeorologice

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 "Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. Izolat în nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute." subliniază ANM. 

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 Starea de vegetaţie a culturilor agricole

ANM, prognoza agrometeorologică, 2- 8 martie 2018 În continuare, ANM precizează că "În aceste condiții, speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ, în aproape toată țara. De asemenea, la începutul intervalului, pe fondul temperaturilor minime din aer şi sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-7...-10...-15°C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă va fi posibilă deprecierea aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. În funcţie de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%). Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (7-13 frunze), pe întreg teritoriul agricol al țării. În majoritatea plantațiilor, la speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic. Lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, etc.) vor fi sistate temporar."

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel