ANM, noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente. Lista zonelor vizate
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
ANM a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente. Conform ANM, până la ora 15:00 va fi în vigoare un Cod portocaliu de ploi abundente în zona de litoral a judeţelor Constanţa şi Tulcea, unde se vor înregistra averse torenţiale, iar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 40 - 60 l/mp.

De asemenea, până la ora 18:00, va fi Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului în Dobrogea, estul Munteniei şi sudul Moldovei, unde vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apa vor depăşi local 25 - 40 l/mp. Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice. Local şi temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 55 - 60 km/h, în special pe litoral.

Se vor afla sub această atenţionare judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi, parţial, judeţele Tulcea şi Constanţa.

Citește și...

Gabriela Băncilă: Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă, director ANM.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă, director ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel