ANM, Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă pentru 21, 22, 23 și 24 iulie. Au fost prognozate 40 de grade la umbră - Harta județelor afectate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Cupola de foc ajunge deasupra României cu temperaturi extrem de ridicate. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis alertă meteo de Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat pentru vestul țării, pentru astăzi, 21 iulie 2022. 

”În Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.” anunță ANM. 

Vezi zonele afectate în harta ANM, în Galeria Foto

De asemenea, au fost emise Cod Galben și Cod Portocaliu pentru zilele următoare, de val de căldură și disconfort termic ridicat. 

Maxime de 37 de grade la umbră

Va fi Cod Galben în zilele de 22, 23 și 24 iulie de val de căldură și disconfort termic ridicat, conform hărții ANM:  ”În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.”

ANM a prognozat 40 de grade la umbră! 

A fost emis și Cod Portocaliu pentru joi și vineri, respectiv 22 și 23 iulie. 

”Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38... 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.” anunță ANM. 

Vezi harta județelor afectate

Prognoza meteo specială pentru București

”Valul de căldură va persista și se va intensifica treptat. În general, temperatura maximă va fi de 35...37 de grade, iar cea minimă de 17...20 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.” anunță ANM pentru București. 

Într-un interviu pentru Agerpres, directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că ”Luni am înregistrat maxime de până la 31 de grade în partea de vest, sud-vest a ţării şi ne apropiem de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade la umbră în aceleaşi zone, cele mai ridicate valori fiind de aşteptat în partea de vest, sud-vest şi sud a ţării. Astăzi avem deja 35 - 36 de grade, pentru ca de joi să vorbim de 37 - 38 de grade, iar vârful acestui episod de caniculă să-l înregistrăm începând de vineri şi până marţi, când ne aşteptăm ca la nivelul regiunilor de câmpie din partea de vest, sud şi est a ţării, posibil să consemnăm şi valori de 39 - 40 de grade. Dar nu numai temperaturile maxime diurne sunt unele dintre cele mai ridicate. Şi nopţile vor fi tropicale, pentru că minimele, pe parcursul nopţilor cu siguranţă se vor situa peste 20 de grade Celsius ceea ce va face ca disconfortul termic să fie unul accentuat şi în intensificare de la o zi la alta având în vedere şi perioada de zile consecutive în care valul de căldură va deveni unul persistent şi în intensificare. Zonele montane vor fi mai ferite, dar şi acolo vor fi temperaturi de 30 de grade, la nivelul maximelor şi sunt considerate valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel