Data publicării:
ANM, avertizare de caniculă până marţi. Vezi aici harta cu judeţele afectate - temperaturi până la 37 grade
ANM a emis o avertizare de caniculă pentru mare parte din ţară, valabilă până marţi, 30 august.
Duminică (28 august) valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, iar luni (29 august) și marți (30 august) se va restrânge spre regiunile sudice și estice. Local în zonele de câmpie va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.
La începutul săptămânii viitoare, treptat vremea va deveni instabilă, luni (29 august) în special în vestul și nord-vestul țării, iar marți (30 august) și în nord, nord-est, centru și sud-vest, arată ANM.
Vremea în Bucureşti
Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, iar cele minime de 16...19 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Oamenii au sunat la 112. Ce spun specialiștii
Un fenomen natural rar întâlnit a fost descoperit în România și va cuprinde toată țara. Mai exact, un nor de praf și umezeală a stârnit nedumerire printre locuitorii din județele din estul țării: Iași, Bacău și Vaslui. La Botoșani, oamenii s-au speriat și au sunat la 112 ca să reclame o posibilă poluare, transmite Pro Tv.
Comisarii de mediu au verificat situația, şi au spus că este vorba despre un fenomen natural rar întâlnit. Concret, potrivit specialiștilor, pe fond de umezeală și praf, la altitudine joasă, s-a format un nor de ceață densă.
Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a urmărit fenomenul azi-noapte pe străzile din Iași, acolo unde, în cartierul Copou, de exemplu, consistența norului semăna chiar cu o ninsoare. În plus, într-o comună învecinată Iașiului, unde primăria a făcut dezinsecția străzilor, din cauza norului ciudat, soluția nu a mai urcat în atmosferă, ci a rămas spre sol.
"E o senzație de alergie a ceea ce se află în atmosferă. Un nor de praf în amestec cu umiditatea din atmosferă a creat o situație de disconfort major. Se pare că acest nor de praf se va răspândi peste toată România, dar se va dispersa și efectele se vor diminua foarte mult, odată ce vor traversa România", a explicat Silviu Gurlui.
Norul de praf, observat și în Republica Moldova
Norul a fost observat nu doar în țara noastră, ci și în Republica Moldova.
"O atmosferă interesantă deasupra Moldovei pe parcursul zilei curente. Orizontul opac și cerul cu aspect lăptos ne lasă să înțelegem că avem de a face cu un transport de praf de origine continentală apropiată ce călătorește la o distanță mai mică de suprafața terestră decât clasicele transporturi de praf de origine sahariană.
Această situație este determinată de câteva condiții particulare ale acestei perioade. Ne aflăm în primul rând într-o situație destul de atipică pentru luna august de circulație estică, cu mase de aer antrenate către țara noastră dinspre est. Responsabil pentru această circulație este un câmp anticilonal situat în nord-estul continentului (fig. 1). De altfel, se poate vedea pe hărțile cu concentrația de praf brâul de concentrație ridicată ce mărginește anticiclonul prelungit de la nord de Marea Neagră până în Finlanda (fig. 2).
În al doilea rând, fiind trecuți de mult de jumătatea verii, regiunile de la nord de Marea Neagră încep să fie din ce în ce mai afectate de uscăciune. De aceea, cantitatea de praf antrenabilă în atmosferă este destul de mare.Și nu în ultimul rând, la vest de România, în vestul Peninsulei Balcanice, se prelungește un talveg de altitudine ce împinge în sectorul său anterior foarte multă umiditate spre estul României. În plus, această umiditate este menținută captivă în orizonturile inferioare ale troposferei până la altitudini de cca. 2000-3000 m (700-800 hPa), așa cum poate fi observat pe profilele verticale în troposferă. Radiosondajul indică o formă clasică de clepsidră ce ne indică faptul că pe profilul troposferic există o descendență a aerului din altitudine, cea care menține captiv praful în troposfera inferioară. Tot această inversiune este și cauza pentru care instabilitatea atmosferică este inhibată în regiunea Moldovei. Deși aerul este foarte umed, chiar cu dezvoltări convective, acestea nu pot să devină suficient de viguroase pentru a determina averse.De menționat că situația nu poate fi considerată una de poluare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News