Angela Merkel, prima vizită oficială după anunțarea retragerii
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 02 noi 2018, 09:44
WhatsApp
Angela Merkel şi cabinetul său se află la Varşovia unde poartă consultări cu guvernul polonez.

Cancelarul german Angela Merkel şi cabinetul său se află la Varşovia, vineri, pentru a ţine a 15-a ediţie a consultărilor guvernamentale cu Polonia, relatează dpa. Cooperarea bilaterală şi politica europeană şi de securitate se află pe agenda discuţiilor cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţional-conservator). Ultima întâlnire la acest nivel a avut loc la Berlin în 2016.

Relaţiile dintre Germania şi Polonia au devenit tensionate de la venirea PiS la putere în 2015. Varşovia a criticat politicile Germaniei privind migraţia şi energia, iar tensiuni rămân în legătură cu plata de reparaţii pentru ocupaţia germană a Poloniei în timpul celui de-al doilea război mondial, cerută de elemente din PiS. Înaintea vizitei, oficiali de la Berlin au declarat că guvernul polonez trebuie să vină cu propuneri concrete în legătură cu acest subiect. Germania îşi asumă responsabilitatea istorică, au declarat ei.

Reforma judiciară

Tensiunile au fost de asemenea amplificate de reformele judiciare din Polonia care au redus vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme şi au forţat plecarea a mai mult de 23 de judecători. Judecătorii au fost chemaţi înapoi ca măsura provizorie după ce Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, susţinând că noua lege poloneză cu privire la vârsta de pensionare încalcă valorile fundamentale ale UE.

PiS a declarat că curăţă instanţa de judecători corupţi, dar adversarii acuză partidul că încearcă să elimine vocile critice. PiS susţine că organizarea sistemului judiciar este o chestiune naţională. Curtea Europeană de Justiţie trebuie să se pronunţe dacă reforma poloneză încalcă regulile UE, un proces ce ar putea dura săptămâni sau luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?