Andreea Paul Vass: Guvernul nu putea opri închiderea fabricii Nokia; este o decizie pur managerială
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Nokia
Nokia

Guvernul nu putea opri închiderea fabricii Nokia de la Jucu, fiind vorba de o decizie pur managerială şi care face parte din strategia de supravieţuire a companiei finlandeze, iar acest subiect nu trebuie politizat, a declarat joi seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, Andreea Paul Vass, consilierul de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc.

„Guvernul nu putea opri închiderea fabricii. Rog să nu politizăm subiectul care este eminamente economic“, a spus Andreea Paul Vass, adăugând că datorită dificultăţilor conjucturale, compania finlandeză a închis fabrici şi în SUA şi Germania, transmite Agerpres.

Ea a arătat că premierul Emil Boc i-a întrebat pe reprezentanţii Nokia în întâlnirea de joi după-amiază dacă Guvernul ar putea face ceva pentru a fi oprită închiderea fabricii, însă aceştia au răspuns că nu. „Astăzi, primul-ministru într-adevăr s-a întâlnit şi cu reprezentanţii companiei Nokia. Le-a adresat întrebarea dacă putem opri închiderea fabricii de la Jucu cu vreo măsură sau intervenţie guvernamentală. Ieri le-am pus eu însămi această întrebare reprezentanţilor companiei, iar răspunsul a venit ferm: Nu!“, a relatat oficialul guvernamental.

Întrebată când a fost adusă la cunoştinţa Guvernului această decizie de către reprezentanţii companiei Nokia, consilierul premierului a menţionat că în cursul zilei de ieri. Ea subliniat că important este faptul că există la dispoziţie 6 luni pentru a găsi soluţii compensatorii. „Angajaţii Nokia, în particular, vor beneficia de plata salariilor până la închiderea fabricii în decembrie 2011, iar apoi de încă trei salarii compensatorii, adică până în martie 2012. Nokia s-a angajat să suporte şi costurile unor programe speciale de reprofesionalizare şi cursuri de training dintr-un aşa numit bridge-program“, a precizat Andreea Paul Vass.

De asemenea, Vass a subliniat că din bugetul central şi local nu s-a alocat niciun ban sub forma ajutoarelor de stat, garanţii sau alte facilităţi pentru fabrica Nokia de la Jucu. „Dacă vă referiţi la infrastructura care, într-adevăr, a fost construită în comuna Jucu, atunci trebuie să o spunem foarte clar că Nokia nu pleacă cu infrastructura în spate, aceasta rămâne la dispoziţia cetăţenilor români şi a viitorilor investitori, nu aduce niciun deserviciu investiţia respectivă“, a spus ea, arătând că se încearcă aducerea altor investitori în zonă.

Totodată, întrebată despre faptul că decizia Nokia ar fi fost motivată şi de lipsa unor facilităţi de infrastructură, Andreea Paul Vass a spus că se îndoieşte că este valabilă această acuză.

"Compania Nokia este într-un sector de activitate care foloseşte alt traseu informaţional, nu infrastructura rutieră (...)Aceasta nu înseamnă nicidecum că ar fi rezolvată problema infrastructurii în România, dar ştiţi că efortul financiar al actualului Guvern pentru infrastructură depăşeşte orice alt efort al guvernelor anterioare din ultimii 20 de ani", a evidenţiat ea.

Referitor la desecretizarea contractului cu Nokia, consilierul a subliniat că "ţine de voinţa şi putinţa autorităţilor locale".

Potrivit oficialului guvernamental, investiţia Nokia la Jucu s-a ridicat la 60 milioane de euro, iar contribuţia la bugetul de stat asigurată de fabrică a fost în 2010 de 92 milioane lei, respectiv 45 milioane lei în primele 8 luni din 2011. Totodată, exporturile fabricii Nokia au reprezentat 7,8% din totalul exporturilor româneşti în 2010, respectiv 9% în primele 8 luni ale acestui an, în condiţiile unei creşteri cu 26% a volumului total al exporturilor raportat la anul anterior.

Citeşte şi:

Băsescu despre închiderea fabricii Nokia: Nu este o noutate; este un fenomen la care trebuie să ne aşteptăm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel