Ancheta deputaților europeni privind programul spion Pegasus sunt vizate de o campanie de dezinformare, spun experții
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Parlamentul European investighează Pegasus, un instrument puternic de supraveghere folosit de guvernele din întreaga lume.

Victimele programelor spion și un grup de experți în securitate au avertizat în mod privat că o comisie de anchetă a Parlamentului European riscă să fie deturnată de o presupusă ”campanie de dezinformare”.

Avertismentul, conținut într-o scrisoare adresată deputaților europeni care a fost semnată de victime, cadre universitare și unii dintre cei mai renumiți experți în supraveghere din lume, a urmat știrilor de săptămâna trecută că două persoane acuzate că au încercat să discrediteze dovezile larg acceptate în cazurile de programe spion din Spania au fost invitate să se prezinte în fața comitetului care investighează abuzul de software de hacking.

”Invitația către aceste persoane ar împiedica obiectivul comitetului de stabilire a faptelor și răspundere și va descuraja victimele să depună mărturie în fața comitetului în viitor”, se spune în scrisoare, potrivit The Guardian.

Scrisoarea a fost semnată de două persoane care anterior au fost vizate de mai multe ori de guvernele care foloseau Pegasus: Carine Kanimba, fiica lui Paul Rusesabagina, care se află în închisoare în Rwanda, și jurnalistul maghiar Szabolcs Panyi. Alți semnatari au inclus Access Now, Electronic Frontier Foundation, Red en Defensa de los Derechos Digitales și Human Rights Foundation. Un europarlamentar a spus că se pare că  ”interesul național” al Spaniei influențează ancheta comisiei.

Invitația către una dintre persoane – José Javier Olivas, politolog de la Universidad Nacional de Educación a Distancia din Spania – a fost anulată, dar cealaltă, către Gregorio Martín de la Universitatea din Valencia, nu a fost și este de așteptat să se prezinte marți, în fața Parlamentului.

În centrul controversei se află comisia parlamentului european care investighează utilizarea Pegasus, un instrument puternic de supraveghere folosit de guvernele din întreaga lume. 

Ce este Pegasus

Pegasus este fabricat și licențiat de către NSO Group, o companie israeliană care a fost inclusă pe lista neagră de administrația Biden anul trecut, după ce SUA au declarat că au dovezi că guvernele străine și-au folosit programele spion pentru a viza în mod rău oficial oficiali guvernamentali, jurnaliști, oameni de afaceri, activiști, academicieni și lucrătorii ambasadei.

Cercetătorii de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto și de la Amnesty International Security Lab au documentat utilizarea acestuia în țări precum Spania, Polonia și Ungaria.

În timp ce constatările lor au fost folosite și acceptate ca probe în instanțele din Marea Britanie și SUA, acestea au fost atacate susținut în ultimele luni de un grup mic, dar vocal, de persoane care au încercat să pună la îndoială concluziile cercetătorilor în moduri respinse ca nefondate și conspirative de către experții în securitate.

Scrisoarea îl acuză pe Olivas că s-a implicat într-un model de hărțuire împotriva cercetătorilor, inclusiv prin ”promovarea teoriilor conspirației și a afirmațiilor false despre cercetători”, victime și instituții în peste 500 de postări pe Twitter.

”Anchetă cu interese”

Olivas a declarat pentru The Guardian că a respins acuzațiile și a cerut o explicație oficială din partea comitetului cu privire la invitația sa anulată. El a mai spus că s-a plâns președintelui parlamentului european.

”Cred că acest caz poate fi ilustrativ pentru riscul instrumentalizării unei comisii de anchetă de către terți cu interese. Se stabilește un precedent periculos. Cedarea presiunilor din partea terților pentru a filtra probele înainte de o audiere contravine principiilor oricărei investigații serioase”, a spus el. El a spus că nu are nicio relație cu guvernele spaniole actuale sau anterioare.

Un raport din acest an al Citizen Lab a susținut că cel puțin 63 de persoane legate de mișcarea de independență catalană – inclusiv actualul președinte regional, Pere Aragonès – au fost vizate sau infectate cu Pegasus. Raportul spune că avocații, jurnaliștii și activiștii societății civile au fost, de asemenea, vizați și că aproape toate incidentele au avut loc între 2017 și 2020.

De asemenea, a mai reieșit că telefoanele a trei dintre cei mai înalți politicieni ai Spaniei – prim-ministrul, Pedro Sánchez, ministrul Apărării, Margarita Robles și ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska – au fost vizate în 2021 folosind Pegasus.

Paz Esteban, șeful CNI, ar fi confirmat unei comisii a Congresului că centrul a spionat 18 membri ai mișcării de independență catalană, inclusiv Aragonès, cu aprobare judiciară. Ea a fost concediată la scurt timp după aceea.

Ron Deibert, fondatorul și șeful Citizen Lab, a declarat într-o declarație pentru The Guardian că munca comitetului a fost ”esențială pentru a face lumină asupra abuzurilor din jurul pieței de spyware mercenar”.

El a adăugat: ”Respectăm comitetul și misiunea sa critică. Guvernele vinovate și aliații lor pot avea un interes personal să se asigure că aceste proceduri nu au succes. De aceea este atât de esențial ca martorii experți chemați să depună mărturie să fie uniform credibili. Din păcate, acesta nu pare să fie cazul pentru această audiere.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel