Analiza de moment a generalului (r) Dan Grecu. Trebuie să ne îngrijorăm? S-au împărțit puterile?
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Defense Romania
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Defense Romania
Generalul (r) Dan Grecu a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre tensiunile care vin în urma războiului din Ucraina.

De când Rusia a invadat Ucraina, 24 februarie 2022, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a acaparat atenția publicului. Starea de spirit a Europei și a SUA din prezent nu este aceeași cu cea de la începutul războiului din Ucraina.

Am selectat mai multe articole pe care DCNews le-a transmis în ultima lună, toate având în comun războiul dintre Rusia și Ucraina.

*

Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia. Scrisoarea de Intenție, semnată de ministrul Tîlvăr

La o ceremonie de la summitul NATO de la Washington a fost semnată de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia. Prin această inițiativă se dorește optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară.

Polonia intenționează să distrugă rachete rusești deasupra Ucrainei

Polonia analizează dacă poate intercepta rachetele rusești care sunt pe cale să lovească orașele ucrainene, a declarat Varșovia, în timp ce aliații occidentali sporesc livrările de apărare aeriană pentru a ajuta la protejarea civililor și a infrastructurii energetice critice.

Noul șef al armatei britanice susține că Marea Britanie trebuie să fie pregătită de război în trei ani

Marea Britanie trebuie să fie pregătită în trei ani să ducă un război, a declarat noul șef al armatei britanice.

Pact de apărare între Germania și Marea Britanie, pe măsură ce temerile că Trump ar putea renunța la Ucraina cresc

Cei mai mari doi donatori europeni de ajutor militar pentru Ucraina - Germania și Marea Britanie - se aliază într-un pact de apărare, pe măsură ce cresc temerile că o victorie a lui Donald Trump în alegerile americane din noiembrie ar putea însemna un dezastru pentru securitatea europeană.

*

”Trebuie să ne îngrijorăm?”

I-am adus la cunoștință generalului (r) Dan Grecu articolele menționate anterior și i-am adresat generalului întrebarea: ”Trebuie să ne îngrijorăm?”.

„Din punctul meu de vedere, Rusia nu are nicio intenție pe termen scurt, cred că nici pe termen mediu, de a ataca statele membre ale NATO, dar asta nu înseamnă că datorită acțiunilor lor din Ucraina, în primul rând, război în toată regula, și cele de război hibrid împotriva întregului Occident, indiscutabil, nu trebuie luate măsuri pentru ca Federația Rusă să fie descurajată. Toate aceste măsuri care se iau sunt și o parte a descurajării, după ce timp de 30 de ani buni statele occidentale, și nu numai statele occidentale, au tratat cu un pic mai ușor, ca să spun așa, problema securității și apărării.

Unele pentru că odată cu extinderea NATO s-a extins și distanța la care se aflau de cum era înainte, să spun așa, umăr în umăr, Tratatul de la Varșovia cu Tratatul Atlanticului de Nord. Acum s-a mai extins cu noii veniți în NATO, s-a extins teritoriul și granița s-a deplasat mai spre est, iar de partea cealaltă și noii veniți s-au bazat pe NATO, că vine NATO. NATO nu vine la Articolul 5 dacă tu nu îți iei măsurile conform Articolului 3 din Tratat, adică ești primul responsabil, indiscutabil, după care vine și NATO pe principiul solidarității.

Răspuns pentru Federația Rusă

Toate aceste lucruri pe care le vedem de vreun an de zile vin ca un răspuns la acțiunile care le duce Federația Rusă, care la rândul lor sunt acțiuni de descurajare, vedeți-l pe Medvedev cu multiplele lui amenințări cu folosirea armei nucleare, vedeți-l pe Lavrov care dă turul lumii ca să își găsească noi aliați, ori în această situație este nevoie de într-un fel sau altul să reacționeze și NATO. Pe de o parte întărindu-și prezența în zona apropiată contactului, pe de altă parte ca o măsură de descurajare, inclusiv aceste coridoare.

Acesta este coridorul, să îi spunem, de sud de mobilitate militară, ar permite un transfer dinspre Mediterană și mările de la sud de Grecia spre flancul estic, după cum același lucru se întâmplă și la flancul nordic dinspre Germania, pentru că nu se vizează chiar direct Marea Baltică, spre Polonia, respectiv țările baltice”, a declarat generalul în rezervă Grecu.

„S-au împărțit puterile?”

L-am mai întrebat pe general dacă ”s-au împărțit puterile”.

„Relația Europei cu Statele Unite durează de mult, la început doar cu Anglia, ulterior ea s-a extins, acum, cu extinderea NATO, s-a extins la întreaga Europa. Pe partea cealaltă vedem că Federația Rusă încearcă o coagulare mai mult pe zona Asiei, beneficiind de relația foarte bună care o are Putin cu președintele Chinez, Xi, Coreea de Nord care într-un fel sau altul îi este la îndemână, dar încearcă să o extindă și spre celelalte zone. În primul rând, fostele republici sovietice din Asia Centrală și dacă reușesc și încearcă să facă asta chiar să se extindă și pe alte continente, în special spre continentul african”, a mai declarat generalul, în exclusivitate pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel