Analiză CNN: Strategia Pentagonului de înfrângere a Rusiei și de blocare a Kremlinului de a mai repeta vreodată scenariul din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
CNN a publicat o analiză în care vorbește despre strategia Statelor Unite ale Americii de a înfrânge Rusia și de a o limita în a mai lansa vreodată un atac similar celui din Ucraina.

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, fără niciun acord de pace semnificativ la vedere, SUA și aliații săi au început să transmită un nou obiectiv pe termen lung pentru acest război: înfrângerea Rusiei atât de decisivă pe câmpul de luptă, încât aceasta să fie descurajată să mai lanseze vreodată un astfel de atac.

Acest mesaj a fost transmis luni, când secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat reporterilor după o călătorie în capitala Ucrainei, Kiev, că „vrem să vedem Rusie slăbită în așa măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut prin invadarea Ucrainei”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a precizat că afirmațiile lui Austin sunt în concordanță cu ceea ce au fost obiectivele SUA timp de luni de zile, și anume, „să facă din această invazie un eșec strategic pentru Rusia”.

Rusia trebuie determinată să nu mai comită vreodată un astfel de atac

„Vrem ca Ucraina să câștige”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Unul dintre obiectivele noastre a fost să limităm capacitatea Rusiei de a face din nou așa ceva, după cum a spus secretarul Austin. De aceea îi înarmăm pe ucraineni cu arme și echipamente pentru a se apăra de atacurile rusești și de aceea folosim sancțiuni și controale la export care vizează direct industria de apărare a Rusiei, pentru a submina puterea economică și militară a Rusiei de a-și amenința și ataca vecinii.”

Oficialii americani care călătoresc cu Austin au spus că mesajul este unul pe care acesta intenționează să îl reitereze, potrivit unui înalt oficial al administrației. Faptul că Rusia va ieși din conflict mai slabă decât înainte este o idee la care au făcut referire și alți oficiali ai administrației Biden. Cu toate acestea, oficialii americani au fost anterior reticenți în a declara atât de clar că obiectivul SUA este ca Rusia să eșueze și să fie neutralizată din punct de vedere militar pe termen lung, rămânând prudent optimist că se poate ajunge la un fel de înțelegere negociată.

Un oficial est-european a declarat pentru CNN că mentalitatea a fost incredibil de frustrantă. „Singura soluție în această situație este ca Ucraina să câștige”, a spus el.

Schimbarea de strategie a survenit în ultimele săptămâni, evidențiată de o toleranță tot mai mare pentru un risc crescut cu armamentul occidental trimis forțelor ucrainene, și reflectă convingerea că obiectivele lui Putin în Ucraina nu se vor încheia dacă reușește să pună mâna pe o parte a țării, așa cum nu au făcut-o după anexarea Crimeei în 2014, a afirmat un diplomat britanic.

„Chiar dacă vor veni cu o soluție prin care (Putin) obține o parte din Donbas și totul devine latent, logica spune că există mai mult drum de parcurs în acest sens. Prin urmare, ceea ce poți lua de pe câmpul de luptă în această perioadă nu este doar o victorie pe termen scurt, ci și o strategie pe termen lung”, a spus el.

Acum, există o conștientizare tot mai mare în rândul oficialilor americani și occidentali, mai ales după masacrul rușilor asupra civililor din orașul ucrainean Bucha, că Rusia trebuie să fie atât de mult rănită din punct de vedere economic și pe câmpul de luptă încât agresiunea sa să fie oprită definitiv, au declarat pentru CNN oficiali americani și occidentali.

„Deci a pierdut deja o mulțime de capacități militare”, a spus Austin. „Și o mulțime de trupe, sincer să fiu. Vrem să vedem că nu au capacitatea de a reproduce foarte rapid această capacitate (militară – n.r.)”, a adăugat el.

Sprijinul pentru Ucraina ar putea afecta Rusia pe termen lung

Oficialii administrației Biden sunt optimiști că acesta este un obiectiv realizabil, au declarat surse pentru CNN. Oficiali ai administrației și surse din Congres au precizat că sunt de părere că sprijinul militar continuu acordat Ucrainei ar putea duce la lovituri semnificative pentru Rusia, care vor afecta capacitățile lor militare pe termen lung, în beneficiul strategic al SUA.

SUA au început deja să trimită Ucrainei echipamente mai grele și mai sofisticate pe care se abținuse să le furnizeze în trecut, inclusiv 72 de obuziere și drone tactice Phoenix Ghost.

„Modul în care privim acest lucru este că se face o investiție pentru a «castra» armata și marina rusească pentru următorul deceniu”, a declarat o sursă din Congres, familiarizată cu asistența militară pentru Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a spus luni reporterilor că, deși „în mod evident, în acest moment războiul este în Ucraina”, SUA și aliații săi „caută, de asemenea, să împiedice (Rusia) să își extindă eforturile și obiectivele președintelui Putin și dincolo de acest teritoriu”.

Un „act de echilibru” delicat

Oficialii au remarcat, totuși, că SUA și aliații săi au grijă când vine vorba de penalizarea Rusiei, atât din cauza daunelor colaterale pe care sancțiunile dure le-ar putea avea asupra economiei globale, cât și din cauza riscului ca Putin să riposteze dacă este pus prea mult la colț.

O sursă apropiată de evaluările serviciilor de informații ale SUA cu privire la Rusia a declarat că „există cu siguranță un act de echilibru care trebuie luat în considerare” atunci când se încearcă pedepsirea Moscovei, „fie că este vorba de spațiul sancțiunilor, fie de spațiul militar și al informațiilor”.

Această persoană a adăugat că, în timp ce SUA apreciază în continuare că liniile roșii ale lui Putin în ceea ce privește utilizarea armelor nucleare nu s-au schimbat, „una dintre aceste linii roșii este stabilitatea regimului”,  ceea ce înseamnă că Putin ar putea ataca dacă simte că puterea sa este serios amenințată.

Un oficial american a declarat separat că, în opinia sa, comentariile lui Austin nu au fost de ajutor din acest motiv și pentru că ar putea ajuta propagandei rusești potrivit căreia sprijinul NATO și al SUA pentru Ucraina este un joc de putere.

Scopul nu este acela de a le spune rușilor că „indiferent ce se întâmplă, SUA și NATO vă vor slăbi”, a spus acest oficial, ci mai degrabă că Occidentul va urmări să pedepsească Rusia atât timp cât aceasta se află în război cu Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că sancțiunile pe care SUA și aliații săi le-au pus în aplicare sunt „toate ca răspuns la războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”. Ele au ca scop să-l împiedice pe Putin să cumpere mai multă muniție, arme, rachete – pentru a-l împiedica să-și finanțeze mașina de război, pentru a opri crimele. De asemenea, ele sunt menite să-i pedepsească pe cei care susțin în mod activ războiul brutal și neprovocat al lui Putin. „Nu este vorba de a face rău poporului rus”.

Încă nu este clar ce ar face SUA în legătură cu sancțiunile dacă Rusia ar ajunge la un acord de pace semnificativ cu Ucraina și și-ar retrage forțele. Mai multe surse au declarat pentru CNN că, în acest scenariu, SUA ar lua probabil în considerare ridicarea unor sancțiuni, în semn de bună credință, dar ar păstra altele.

SUA și aliații, inclusiv Marea Britanie, au analizat, de asemenea, fezabilitatea unui mecanism de „snapback” care le-ar permite să reimpună rapid sancțiunile în cazul în care Moscova ar încălca orice acord încheiat cu Kievul, au precizat sursele.

Însă, în condițiile în care conflictul continuă să facă ravagii, iar perspectivele unui acord de pace par din ce în ce mai slabe, punerea în aplicare a acestor opțiuni pare un obiectiv îndepărtat, au menționat oficialii. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus în martie că schimbarea de comportament a Rusiei trebuie să fie „ireversibilă” înainte ca SUA să ia în considerare ridicarea sancțiunilor.

„Vom dori să ne asigurăm că orice lucru care se face este, de fapt, ireversibil, că acest lucru nu se poate întâmpla din nou, că Rusia nu va relua și nu va face exact ceea ce face (acum) peste unul, doi sau trei ani”, a declarat Blinken într-un interviu pentru NPR.

Schimbarea strategiei privind posibilitatea unei escaladări a conflictului

Performanțele slabe ale Rusiei și pierderile semnificative pe câmpul de luptă au contribuit semnificativ la poziția tot mai îndrăzneață a SUA, au declarat oficialii.

În timp ce Washingtonul a fost îngrijorat anterior că trimiterea de artilerie grea ar putea fi privită ca o provocare, Biden a anunțat în ultima lună noi livrări în valoare de miliarde de dolari constând în tancuri, rachete și muniție, un indiciu că unele îngrijorări inițiale privind escaladarea conflictului au dispărut.

De asemenea, SUA se pregătește să instruiască forțele armate ucrainene cu sisteme de armament mai moderne, capabile să fie utilizate în cadrul NATO, a declarat Austin luni reporterilor – o mișcare care va permite SUA și aliaților săi să furnizeze mai rapid arme mai puternice Ucrainei, deoarece aceste sisteme sunt mai ușor de obținut decât echipamentele din epoca sovietică pe care Occidentul a trebuit să le caute până acum.

„Există o serie de schimbări care au loc simultan”, a declarat diplomatul britanic. „Una dintre ele privește capacitățile viitoare, iar aceasta este legată de artilerie și de armament mai modern. În al doilea rând, să eliminăm ceea ce se află pe câmpul de luptă”.

Președintele SUA l-a acuzat pe Putin de „comiterea unui genocid”

Biden însuși a intensificat în mod constant retorica în descrierea lui Putin, trecând de la a-l numi „criminal de război” la a spune că „nu poate rămâne la putere” și până la a-l acuza de „comiterea unui genocid”, în ciuda îngrijorărilor unora dintre consilierii săi că limbajul ar putea să-l determine pe Putin să riposteze.

Dar președintele american a minimalizat aceste îngrijorări în spațiul privat, potrivit unor persoane familiare cu conversațiile de rang înalt, precizând că articularea a ceea ce este evident este mai importantă decât riscul unei posibile escaladări. Acesta a subliniat faptul că capacitățile militare ale Rusiei nu par atât de puternice pe cât credeau odată SUA.

Ambasadorul Nathan Sales, care până în 2021 a ocupat funcția de subsecretar interimar pentru Securitate Civilă, Democrație și Drepturile Omului la Departamentul de Stat, a afirmat că „concluzia” este că „o Rusie mai slabă înseamnă o lume mai stabilă” și că SUA ar trebui să se pregătească pentru politica sa privind Rusia.

„Atâta timp cât Putin va conduce, Rusia va fi un actor răuvoitor”, a spus el.

„Și astfel nu putem spera ca Rusia să fie un actor constructiv și responsabil în Europa sau în sistemul internațional mai larg.” Sales a adăugat că, prin urmare, SUA ar trebui să se pregătească pentru „o perioadă prelungită” în care politica sa față de Rusia va avea ca scop limitarea capacității acesteia „de a provoca lucruri rele în întreaga lume”, scrie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel