Analiză: Ce efecte are insistența lui Băsescu pe tema accizei la combustibil
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Traian Băsescu folosește orice apariție publică pentru a ”demasca”  creșterea accizei la combustibil.  Ar putea supraexpunerea să aibă efecte adverse, fie plictisind publicul, fie transmițând mesajul de neputință al președintelui?

Politologul Alfred Bulai recunoaște că există riscul ca repetarea obsesivă a unei teme să ducă la efecte contrare celor scontate de promotorul acesteia. De exemplu, insistența cu care presa a reluat filmulețul cu copilul bruscat de Traian Băsescu.

”Nu este cazul acum a explicat Bulai pentru DCNews. Acuzațiile lui Traian Băsescu la adresa guvernului, pe tema accizei, nu au efecte perverse. Nu vorbim de o supraexpunere neproductivă, din contră, va avea succes. Explicația: este o temă care privește direct cetățenii. Mai ales publicul sărac, publicul PSD, care își drămuiește cu grijă resursele. Dacă ar fi insistat cu o temă politică, poate apărea efectul de supraexpunere, dar așa nu ecistă niciun risc. Traian Băsescu își amintește foarte bine cum a fost taxat în 2010, de către adversarii politici și practică același joc. Vrea să recupereze o parte din electoratul pe care i l-a luat PSD. Oamenii cu venituri modeste sunt afectați  de scumpirea benzinei și vor resimți că Băsescu are dreptate, vor vedea că prețul crește. Cei care nu au mașină îl cred oricum, nu se duc la pompă să verifice”.

Cât de grave vor fi efectele pentru popularitatea lui Victor Ponta?

”Nu cred că vor fi efecte dramatice. De înjurat, lumea înjură, iar Traian Băsescu le ține isonul. Electorii care au avut o supărare cu Traian Băsescu nu se vor întoarce la el, chiar dacă sunt nemulțumiți de Ponta. Iar, în același timp, prin unele măsuri în favoarea celor săraci, Ponta poate reuși să compenseze scăderea în popularitate. Vom vedea în câteva săptămâni care va fi impactul. Îndrăznesc să afirm că nu va fi unul puternic, ci în tendința de erodare normală a oricărui guvern”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel