Analiza care îți arată dacă riști să faci litiază renală sau biliară. Ce înseamnă dacă ai creatinina crescută: Primele semne că mănânci prea multă carne și proteină
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Se vorbește despre grăsimi, despre calorii, dar acum sunt la modă concentratele proteice. Vedem batoane de ciocolată proteice, biscuiți proteici și lichide pe bază de proteine, fie cu lapte, fie fără.  

Proteinele sunt considerate elementul de bază al vieții și se găsesc în fiecare celulă a corpului.

Aminoacizii esențiali (cei pe care corpul tău nu îi poate produce singur și pe care trebuie să îi obțină din alimente) pot fi găsiți în alimentele pe care le consumi. Pentru a-i procura, trebuie să vă umpleți dieta cu o varietate de alimente bogate în proteine, ceea ce nu este greu de făcut, deoarece proteinele se găsesc în mod natural în multe alimente nutritive, multe dintre acestea făcând probabil deja parte din dieta dumneavoastră obișnuită. Atunci când mâncați, corpul va lua proteinele din alimente și le va descompune în aminoacizi care pot fi utilizați de organism.

Cu toate acestea, consumul exagerat de proteine are și efecte negative asupra sănătății

„Proteinele sunt văzute, pe bună dreptate, ca niște cărămizi ale organismului. Adică pe ele se face creșterea, menținerea stării de sănătate. Pe ele se face vindecarea, prin proteină.

Acei aminoacizi, acele lanțuri de aminoacizi care asta fac, reușesc să crească.

Dacă vorbim despre organism ca despre o casă, proteinele sunt cărămizile.

Atunci când vrem un supliment proteic, inclusiv cele nevinovate din biscuiți sau băuturi bogate în proteine, trebuie să vorbim cu medicul nostru și ne recomandă un set de analize care să conțină ceea ce numim balanța de azot, adică la nivel renal se întâmplă toată metabolizarea și eliminarea azotului din proteine.

O încărcare renală conduce la acea creatinină crescută, la acea filtrare glomerulară dezechilibrată, ceea ce în timp poate predispune persoana care consumă proteine în exces la insuficiență renală, lucru extrem de grav", a declarat Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

VEDEȚI MAI MULTE AICI - https://www.dcmedical.ro/analiza-care-iti-arata-daca-risti-sa-faci-litiaza-renala-creatinina-crescuta-carne-proteina_643520.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel