Ana Maria Cătăuţă: Din fericire, noi importăm sub 30% din gazul rusesc. Dacă se începe exploatarea la Caragele, România e ferită
Ana Maria Cătăuță, deputat, a vorbit în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic despre situaţia fericită în care se află România în momentul de faţă, prin comparaţie cu alte state, în ceea ce priveşte dependenţa de gazul rusesc.
România, conform ultimelor date statistice, se bazează, în mare parte (72%), pe producția proprie pentru a acoperi consumul intern de gaze naturale, în 2021 „doar” 24% din consum fiind acoperit de importul direct rusesc, respectiv 4% provenind din alte țări.
"Cred că va fi o iarnă foarte grea, atât pentru Ucraina cât şi pentru restul Europei. Deja, acest atac asupra infrastructurii energetice din Ucraina înseamnă că oamenii aceia stau în frig, pe lângă faptul că foarte mulţi dintre ei nu mai au unde să locuiască. Cât despre Uniunea Europeană, încă nu s-a găsit soluţia perfectă de răspuns la această criză. Încă se încearcă lucruri. Norvegia a venit şi a suplimentat producţia de gaz, au sporit importurile din SUA şi din Orientul Mijlociu. Se caută soluţii!
Într-adevăr, e complicat pentru că sunt ţări care sunt foarte dependente de gazul rusesc şi sunt ţări precum România care, din fericire, importă undeva la 20 spre 30%. Dar putem compensa cu gazele din Marea Neagră şi, dacă aşa cum a promis domnul Virgil Popescu să înceapă la Caragele (n.r jud Buzău) să exploateze gazul, România este ferită de această problemă. Faptul că în Marea Neagră am aplicat acea clauză e preemţiune şi statul român cumpără mai întâi cât are nevoie şi ce rămâne merge către export, dacă rămâne, este un lucru important. Dar, deja, putem vedea în Uniunea Europeană că este din ce în ce mai complicat să se găsească o soluţie. Cred cu tărie că ce nu te omoară te face mai puternic. Nu va fi uşor, nu va fi o iarnă uşoară, dar cred că după această iarnă vom reuşi să fim şi mai uniţi şi să găsim acele metode prin care să ne ajutăm unii pe alţii."
Comparând situația României cu celelalte țări, se poate observa că sunt state care au la fel o pondere ridicată a gazelor naturale în mixul energetic (peste 25%), dar o dependență mai ridicată de gazul rusesc (peste 30%). Această categorie include, de exemplu, țări precum Italia, Ungaria, Germania și Slovacia.
La polul opus, se află țări care au o dependență mai redusă de gaze naturale în general (sub 25%), respectiv o dependență redusă (sub 30%) sau chiar inexistentă de gazul rusesc. Această categorie include țări precum Estonia, Franța, Portugalia și Spania.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:
Grecia face eforturi de reducere a dependenței de Rusia
În acord cu planul Uniunii Europene vizând reducerea dependenței, Grecia, care importă 64% din gazele sale naturale din Rusia (în condițiile în care acestea reprezintă 22% în mixul său energetic) și-a redus la jumătate importurile de gaze rusești în acest an. Acesta fapt a fost posibil grație majorării livrărilor din partea altor producători de gaze la singurul său terminal de gaze lichefiate, amplasat pe insula Revithoussa, în apropiere de Atena, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Terminalul de gaze lichefiate de la Revithoussa, o mică insulă amplasată la 40 de kilometri de capitala Atena, poate stoca 225.000 de metri cubi de gaze și de asemenea poate regazifica 1.400 de metri cubi de gaze pe oră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News