Amnesty International, solicitare pentru China. Situația este foarte gravă
Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International (AI) a cerut luni Chinei să facă lumină asupra 'represiunii masive' ale cărei victime ar fi până la un milion de membri ai minorităţilor musulmane din vasta regiune Xinjiang.
Regiunea este de câţiva ani ţinta unor măsuri dure de control politic, în urma unei serii de atentate sângeroase atribuite unor islamişti sau unor separatişti musulmani. Situaţia a determinat guvernul să înăsprească dur prevederile privind practicile religioase şi controalele poliţiei. Beijingul este acuzată de apărătorii drepturilor omului că a deschis în respectiva regiune 'centre de reeducare' pentru persoanele suspectate de intenţii ostile. Majoritatea ar fi uiguri şi kazahi, principalele grupuri etnice musulmane din Xinjiang.
Un milion de oameni, în detenție
În noul său raport, care cuprinde mărturii ale unor persoane internate în astfel de centre, Amnesty acuză Beijingul că desfăşoară 'o campanie guvernamentală de internări în masă, de supraveghere intruzivă, de îndoctrinare politică şi de asimilare culturală forţată'. Uigurii şi membrii altor minorităţi musulmane sunt pedepsiţi pentru că ar fi încălcat legile care interzic ca bărbaţii să poarte barbă şi femeile să poarte burqa şi pentru deţinerea neautorizată a Coranului, adaugă ONG-ul. China a fost acuzată în august, în faţa unei comisii a drepturilor omului a ONU la Geneva, că ţine sau a ţinut în detenţie un milion de persoane în aceste centre. Mulţi sunt închişi pentru delicte minore precum faptul că au luat contact cu apropiaţi care trăiesc în străinătate sau faptul că s-au felicitat pe reţelele de socializare cu ocazia unor sărbători musulmane, notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News