Data publicării:
Americanii trimit din nou o navă de război în Marea Neagră. Rusia, nervoasă: Luăm contramăsuri
Distrugătorul american lansator de rachete USS Donald Cook va sosi, pentru a doua oară în ultimele luni, în Marea Neagră, "pentru a promova pacea și stabilitatea". Ca urmare a intensificării prezenței NATO în Marea Neagră, Moscova este forțată să apeleze la contramăsuri, a declarat Aleksandr Grushko, emisarul Rusiei la NATO.
Prezenţa distrugătorului USS Donald Cook în Marea Neagră reafirmă angajamentul Statelor Unite în vederea consolidării parteneriatelor şi capacităţilor operaţionale comune între SUA, NATO şi partenerii regionali, arată un comunicat postat pe site-ul Forţei Navale americane Europa-Asia.
"Prezenţa (distrugătorului USS) Donald Cook în Marea Neagră are ca scop să ofere asigurări şi în acelaşi timp să demonstreze angajamentul nostru de a coopera îndeaproape cu aliaţii NATO în vederea consolidării securităţii maritime", a declarat comandantul navei, comandorul Charles Hampton.
Harta provocărilor lui Putin: Marea Neagră, un punct fierbinte
Emisarul Rusiei la NATO a declarat, vineri, că "din păcate, Marea Neagră devine un loc unde puterile nonregionale au o prezență permanentă. E neclar ce urmăresc".
"Desigur, vom lua contramăsurile necesare", a adăugat el, conform Russia Today.
Grushko a mai criticat NATO pentru că staționează forțe de reacție rapidă în apropiere de de granița Rusiei și că organizează exerciții militare frecvente cu țări precum Polonia și statele Baltice.
De la începutul crizei ucrainene, în Marea Neagră au pătruns distrugătoarele USS Donald Cook, USS Vella Gulf și USS Truxtun, fregata USS Taylor și alte câteva nave de război ale NATO.
Convenția de la Montreux, semnată în 1936 și care reglementează regimul strâmtorilor Mării Negre, spune că navele de război ale statelor neriverane Mării Negre pot rămâne maxim 21 de zile în apele Mării Negre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News