Data publicării:

SUA și Iran se apropie tot mai mult de război

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
„Axa” Iranului se implică tot mai mult în atacuri asupra SUA, chiar dacă, declară Teheranul, problema sa e doar cu Israelul.

În cele aproximativ 100 de zile de la atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, președintele Joe Biden a încercat să ajute Israelul să câștige războiul din Fâșia Gaza și să prevină transformarea conflictului într-un război regional cu Iran și aiații săi. Situația devine tot mai dificilă pe măsură ce "axa rezistenței" a Iranului, Israelul și America angajează lovituri din ce în ce mai periculoase unul împotriva celuilalt, inclusiv asasinate, notează The Economist.

Aliații Iranului din Irak și Siria au lansat aproximativ 140 de atacuri cu rachete și drone împotriva trupelor americane începând cu începutul războiului din Gaza. Poate cel mai sever a fost pe 20 ianuarie, cu o serie de "rachete și rachete balistice multiple" trase asupra bazei Al Asad din vestul Irakului, conform Bazei Centrale al Americii. Rapoartele spun că bateriile de apărare antiaeriană Patriot le-au interceptat în mare parte, dar unele au lovit baza, rănind un număr necunoscut de americani și irakieni. Până acum, America a răspuns împotriva aliaților locali. Biden va trebui acum să facă față presiunii crescânde de a întreprinde acțiuni mai puternice împotriva Iranului însuși.

Este o dilemă: Dacă SUA nu fac nimic, atunci par slabe; dacă va face, președintele SUA riscă să înceapă un război în an electoral.

Între timp, în Yemen, America a lansat a șaptea razie împotriva unei alte coaliții iraniene, miliția Houthi care controlează mare parte din țară, în încercarea de a opri tragerile de rachete asupra navelor care trec prin strâmtoarea Bab al-Mandab. Houthi pretind că acționează în sprijinul palestinienilor, împotriva navelor care navighează spre Israel sau navele de război Occidentale. Dar ținta lor este aleatoare, în ciuda rapoartelor că primesc ajutor de la membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (irgc) ai Iranului pentru a identifica nave și a opera arme.

Chiar Biden însuși recunoaște că loviturile Americii nu vor opri Houthi. Cu toate acestea, Washington Post relatează că administrația Biden pregătește planuri pentru o "campanie militară susținută" în Yemen, în ciuda rezervelor unor oficiali.

În Liban, între timp, cel mai vechi și mai puternic aliat regional al Iranului, Hezbollah, o miliție și partid politic, a schimbat frecvent focuri cu forțele israeliene. Hezbollah a exprimat susținere pentru Hamas, dar nu s-a implicat într-un război împotriva Israelului. Administrația Biden a contribuit la împiedicarea Israelului de a lansa un asalt preventiv împotriva Hezbollah imediat după atacurile din 7 octombrie. Dar Israelul amenință cu acțiuni în Liban dacă diplomația nu reușește să-i convingă pe forțele Hezbollah să înceteze să tragă și să se retragă din regiunea de la graniță.

Astfel, America și Iranul joacă un act echilibrat și periculos. Iranul a ajutat aliații săi din "axa rezistenței" să desfășoare atacuri menite să slăbească Israelul, să alunge America și să discredită statele arabe care au făcut pace (sau încearcă să facă pace) cu Israelul. America, pe de altă parte, a angajat represalii limitate. Ambii au evitat un conflict direct. Dar echilibrul s-ar putea să nu reziste.

Pe de o parte, Israelul duce un război nu prea secret împotriva Iranului și aliaților săi, alături de confruntările deschise cu Hamas și Hezbollah. La sfârșitul lui decembrie, un comandant al IRGC a fost ucis într-un presupus atac aerian israelian în Damasc. O săptămână mai târziu, Saleh al-Arouri, un oficial senior al Hamas, a fost asasinat într-un atac asupra Hezbollah din sudul Beirutului. Pe 20 ianuarie, un alt atac cu rachete în Damasc a ucis cinci membri IRGC, inclusiv Hojatallah Omidvar, șeful informațiilor din Siria pentru Forța Quds, brațul de operațiuni externe al IRGC. Pe 4 ianuarie, America l-a ucis pe Mushtaq al-Jawari, un lider al Harakat al-Nujaba, un grup implicat în atacarea forțelor americane, printr-un atac cu drone asupra sediului său din Bagdad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel