Amenzi Consiliul Concurenței: Bogdan Chirițoiu: "578 de milioane de euro, până anul trecut"
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Bogdan Chirițoiu spune că până anul trecut Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de aproape 600 de milioane de euro. Totul în condițiile în care bugetul instituției pe care o conduce nu depășește 10 milioane de euro. 

"Companiile petroliere au primit de la Consiliul Concurenței amenzi care au totalizat 200 de milioane de euro. Din această sumă, Înalta Curte a redus cu 20 %. Au rămas 160 de milioane de euro bani încasați. Decizia este definitivă și irevocabilă. De obicei firmele contestă amenzile, dar ele trebuie plătite. (...) Suma totală a amenzilor cumulate, date de Consiliul Concurenței până anul trecut este de 578 de milioane de euro. Sunt amenzi de aproape 600 de milioane de euro, majoritatea date în mandatul meu. Nu am făcut însă nici un calcul pe mandatul meu. Bugetul instituției variază între 8 și 10 milioane de euro pe an," a spus Bogdan Chirițoiu în cadrul emisiunii Borza Analytica de la DCNews.

"Nu am pierdut nici un proces în ultimii trei ani"

Întrebat dacă există un plan de amenzi, președintele Consiliului Concurenței a răspuns că nu existiă nici un beneficiu pentru instituție, în urma amenzilor acordate. Totodată el a specificat că în ultimii trei ani instituția pe care o conduce nu a pierdut nici un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma contestării amenzilor de către marile companii sancționate.

"Nu, noi nu oprim banii. Aceste sume nu rămân la Consiliul Concurenței. Nu are instituția vreun câștig material de pe urma faptului că dă amenzi. Ele se încasează direct, de către ANAF sau mai există situații când mergem în instanță, amenzile fiind contestate. De exemplu, marii operatori Orange și Vodafone au fost amendați cu o sumă cumulată de 60 de milioane de euro. Cu Orange, hotărârea a rămas definitivă. Uneori instanțele mai reduc amenzile, dar de trei ani nu am pierdut nici un caz la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanțele mai reduc uneori din cuantumul amenzilor, procente de 20%, 30%, alteori însă nu reduc nimic," a mai spus Bogdan Chirițoiu. 

Vezi răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel