Data actualizării:
Data publicării:

Amendă de un milion de euro pe zi pentru Polonia pentru nerespectarea unor verdicte ale justiţiei comunitare

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Polonia va primi amenzi de un milion de euro pe zi din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Curtea de Justiţie a UE a dispus miercuri Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme, relatează DPA, Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

"În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei", se menţionează în comunicatul CJUE.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

Ce s-a stabilit în luna iulie



La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

Respectarea de către Varşovia a acestei decizii este necesară "pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene şi la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept", s-a menţionat atunci într-un comunicat al Curţii.

Concedierea judecătorilor și procurorilor



Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

"Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte", afirma atunci preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Polonia adoptă o nouă lege a apărării care creează un corp al rezerviştilor şi sporeşte bugetul armatei

 

O nouă lege de apărare a Patriei anunţată marţi de guvernul polonez va impulsiona crearea unui corp de rezervişti, introducerea instrucţiei militare voluntare pentru tineri şi acordarea de numeroase stimulente militarilor, consemnează agenţiile EFE şi Reuters, mai scrie Agerpres.

Un stat care se află la frontiera NATO şi a UE trebuie să dispună de o forţă de descurajare serioasă şi, dacă este necesar, trebuie să poată să se apere eficient, singur şi o perioadă lungă de timp, a declarat la o conferinţă de presă vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

La capătul unei perioade de un an de instrucţie militară voluntară şi plătită, tinerii polonezi vor putea intra într-un corp al rezerviştilor, după modelul SUA, a explicat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, care a descris noua lege drept o consolidare radicală a forţelor armate poloneze.

Ce prevede actul normativ



Actul normativ mai prevede, printre altele, simplificarea procesului de recrutare pentru cei care doresc să devină militari profesionişti, precum şi oferirea de stimulente precum ajutoare pentru achiziţia de locuinţe sau acordarea de burse de studiu.

Obiectivul este ca Polonia să dispună de 250.000 de militari profesionişti şi de 50.000 de membri ai Forţelor de Apărare Teritorială, un corp paramilitar de asemenea în subordinea Ministerului Apărării. Polonia are în prezent 62.000 de militari profesionişti.

Kaczysnki a mai subliniat că respinge energic ideea acum la modă că o armată trebuie să fie mică, dar bine înarmată. Ea trebuie să fie cât mai mare posibil şi bine înarmată, pentru că numai atunci ea are forţă de descurajare, a argumentat el.

Ce fonduri sunt alocate



Polonia, una dintre ţările membre ale NATO care alocă Apărării un buget de cel puţin 2% din PIB, are în vedere creşterea acestui procent la 2,5% şi alocarea acestui domeniu circa 46 de miliarde de euro până în anul 2026.

Această ţară a contractat recent armament avansat, precum 32 de avioane multirol F-35 şi 250 de tancuri M1 Abrams.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel